Anlagda bränder i höghus i Partille

Ögonvittne vaknade av stickande rök på balkongen

NYHETER

Fyra anlagda bränder blossade i förmiddag upp på en och samma gata i Partille utanför Göteborg.

Någon har antänt klädtrasor och annat på fyra vindar – och orsakat två rejäla bränder.

– Jag fattar inte att det har brunnit på så många ställen. Jag börjar redan se mig om och funderar på att flytta, säger ögonvittnet Daniel Ygrelius.

Strax före nio i morse vaknade Daniel Ygrelius, 29, av den stickande brandröken. Han sprang upp och tittade ut.

– Yrvaken såg jag en grå vägg av rök. Snett ovanifrån vällde helt kolsvart rök fram från balkongen. Första tanken var att det brann i lägenheten ovanför min, säger han.

Daniel Ygrelius larm till 112 blev början på en mycket omfattande insats på Oluff Nilssons väg i Partille. Ett stort antal polispatruller och 37 brandmän tvingades till slut bekämpa bränder på vindarna i fyra tolvvåningshus.

– Det handlar om två ordentliga bränder, en mindre brand och ett mindre tillbud på ytterligare en vind. Där brann några klädtrasor, men de kunde snabbt släckas, säger Lars Jostelius vid räddningstjänsten i Göteborg.

Allt tyder på att någon har bestämt sig för att bränna ned ett hus eller åtminstone en vind.

– Ja, det har brunnit på flera olika ställen på varje vind.

Stor polisinsats

För de boende i området är det en obehaglig insikt. Det har brunnit förr i området och i dag kom larmen slag i slag.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Jag hoppas att de får fast de som gjorde det, säger Daniel Ygrelius.

– Det har inte riktigt sjunkit in att det brunnit på så många platser. Vi har ju inte problem med stölder eller våld – bara med detta.

Polisen har hela dagen arbetat på platsen. Tidigt beslutades att evakuera de boende på de översta våningarna, men redan vid 14-tiden fick de återvända till sina bostäder. Samtidigt försöker polisen hitta den som tänt på.

Polisens ledningscentral uppger att arbetet på platsen kommer att pågå ett bra tag. Tekniker finns på plats för att säkra eventuella spår. Tanken är att man så småningom ska kunna sätta in väktare för att bevaka området, men så länge nya bränder uppstår tvingas polisen stanna. Vid 14-tiden på onsdagen hade ännu ingen misstänkt gripits.

Utdragen släckning

Det första larmet kom strax före klockan nio på morgonen och det senaste larmet vid kvart över elva på förmiddagen. Dessa två bränder blev de värsta och räddningstjänsten räknar med att bli kvar på platsen hela dagen.

Vid lunchtid var bränderna under kontroll. Inget av husen hotas, men vindarna kan förstöras och eftersläckningsarbetet väntas dra ut på tiden.

Mattias Lundell