30 döda i attentat och strider i Afghanistan

Bilbomb i södra provinsen krävde 15 liv

NYHETER

KABUL

Onsdagen var en av de blodigaste dagarna på länge i Afghanistan. Attentat och strider uppgavs ha kostat minst 30 människor livet.

I den södra provinsen Helmand, ett starkt fäste för talibanmilisen, rapporterades minst 15 människor ha dödats och fem skadats när en bil exploderade.

En talesman för provinsledningen sade att explosionen inträffade på morgonen i distriktet Nadi Ali väster om huvudorten Lashkar Gah. Av de dödade var åtta män, sex barn och en kvinna.

Misstag?

Vissa tecken tydde på att sprängladdningen hade exploderat av misstag. Talesmannen trodde att bomben möjligen var avsedd att användas för att sabotera nästa veckas firande i Lashkar Gah av den afghanska självständighetsdagen.

Provinstalesmannen förutsatte att explosionen var ett verk av talibanerna och att det var någon av dem som dödades som haft sprängladdningen med sig.

I Kabul sade polisen att två misstänkta medlemmar av terrorrörelsen al-Qaida hade sprängts ihjäl och en person skadats när en sprängladdning de höll på att sätta samman exploderade.

Explosionen var så kraftig att hela rummet de vistades i förstördes och golvet slets upp.

Alla de tre unga männen studerade vid Kabuls medicinska institut.

Strider i Khost

I den sydöstra provinsen Khost, vid pakistanska gränsen, utbröt strider mellan afghanska regeringstrupper och islamiska extremister i tisdags. Striderna pågick ännu på onsdagen och en talesman för gränsförsvaret sade att en större offensiv från talibanernas och al-Qaidas sida hade slagits tillbaka. Enligt talesmannen ska 13 talibansoldater eller al-Qaida-medlemmar ha dödats.

Talesmannen sade att regeringssidan inte hade kallat in förstärkning från de amerikanska trupperna i landet.

Khost var också ett av talibanmilisens starkaste fästen och är en av de provinser längs pakistanska gränsen där strider har fortsatt praktiskt taget utan uppehåll sedan talibanerna drevs bort från makten hösten 2001.

Länge var talibanernas attacker ganska ofarliga, men de senaste veckorna har intensiteten i striderna tilltagit. I juli dödades åtta regeringssoldater i en attack vid en marknadsplats öster om staden Khost. I förra veckan dödades sex regeringssoldater och en chaufför för en amerikansk hjälporganisation i en talibanräd i provinsen Helmand,

TT-Reuters