Vägpirater sövde sina offer

Rånad familj hade spår av hexan-gas i blodet

Foto: POLISEN
Två vägpirater fångade av polisens videokamera i Håby utanför Uddevalla. Männen flydde sedan de upptäckts av familjen som låg och sov i husbilen. Kort efteråt greps de.
NYHETER

För första gången har polisen fått bekräftat att vägrånare använt gas för att söva sina offer.

Brottet stiger därmed i straffskalan och rubriceras om från stöld till rån.

Det aktuella fallet gäller ett rån mot en husbil utanför Jönköping den 3 juli i år. Familjen som låg och sov i bilen väcktes av sitt gasollarm.

- Det fanns spår av hexan i blodet på dem som befann sig i husbilen, säger förundersökningsledaren Bo Adin.

Lättflyktig petroleumgas

Hexan är en lättflyktig petroleumgas. Den kan enligt Rättskemiska avdelningen i Linköping, som genomfört blodanalyserna, ingå i olika sammansatta gaser. Hexan förekommer inte naturligt i blod, den ingår inte heller i bensin eller gasol.

De nattliga vägrånen har ökat dramatiskt under sommaren och det här är första gången som polisen fått bekräftat att någon form av gas använts av vägpiraterna. Det är även första gången som man tagit blodprov på någon av dem som drabbats, enligt Adin.

Jönköpingspolisen har numera som rutin att alltid fråga rånoffren om deras sovvanor och om de känner sig trötta och dåsiga.

- Känner de sig de minsta trötta eller att de har stickningar i kroppen skickas de iväg för att ta blodprov omedelbart, säger Adin.

Prov måste tas snabbt

Proven måste tas så snart som möjligt eftersom spåren av en eventuell gas bara finns kvar i blodet några timmar.

Polisens tekniker letar nu efter gaser som kan innehålla hexan. Man vet att den ingår i den gas som finns i cigarrettändare, däremot inte om den gasen skulle verka sövande i stora mängder.

De nya bevisen i utredningen gör att brottet rubricerats om från stöld till rån. Det innebär att de skyldiga kan dömas till upp till sex år i fängelse.

Tidigare i år greps två vägpirater på bar gärning när de bröt sig in i en husbil norr om Uddevalla. De dömdes till sex månader i fängelse respektive villkorlig dom och samhällstjänst.

Åsa Asplid