Terrorhot stoppar flyg till Saudiarabien

British Airways ställer in alla avgångar

NYHETER

Flygbolaget British Airways stoppar nu alla flygningar till Saudiarabien.

Bolaget tar det drastiska steget efter ett nytt terrorhot.

Brittiska Sky News rapporterar i eftermiddag att Storbritanniens största flygbolag ställer in alla flygningar till Saudiarabien. Bolaget säger att flygstoppet gäller tills vidare och att beslutet fattats eftersom hotnivån ökat i området.

Samråd med transportministeriet

I ett pressuttalande säger British Airways att beslutet fattats i samråd med det brittiska transportministeriet.

– Det finns trovärdiga underrättelser om ett allvarligt hot mot brittisk flygnäring i området, säger en talesman för departementet till BBC.

– Som en säkerhetsåtgärd har vi tills vidare beslutat att ställa in alla flygningar till Saudiarabien och vi kommer att fortsätta samarbeta med den brittiska regeringen, säger bolagets säkerhetsdirektör Geoff Want.

Bolaget vill inte närmare gå in på hotets art. Det är dock inte första gången British Airways och den brittiska regeringen beslutar att stoppa flygningar.

I maj stoppades alla flygningar till Nairobi, Kenya. Regeringen uppgavs då ha fått information om att ett terrordåd kunde vara nära förestående.

Ökad oro i Saudiarabien

Även i Saudiarabien har oron för terrordåd ökat. I maj dödades nio självmordsbombare och 26 andra i terrorbomberna mot västerländska mål i Riyadh. Sedan dess har saudiska myndigheter slagit hårt mot misstänkta terrorister.

Så sent som i måndags greps tio misstänkta terrorister. Enligt saudiska källor, som talat med nyhetsbyrån AP, ska dessa ha planerat en attack mot ett brittiskt mål.

Flygbolaget trafikerar vanligtvis Saudiarabien med åtta flygningar i veckan. Brittiska UD har tidigare varnat turister från att resa till Saudiarabien, men många britter – liksom svenskar – arbetar i landet.

Mattias Lundell