Usama bin Ladins son fängslad i Iran

Sitter med flera ledande al-Qaida-män – kan utvisas till Saudiarabien

NYHETER

Usama bin Ladins son och flera toppar inom al-Qaida hålls fångna i Iran.

Men USA kommer inte att få förhöra dem.

I stället kan de komma att utvisas till Saudiarabien.

I går uppgav saudiska källor för nyhetsbyrån Reuters att terrorledarens son Saad bin Ladin finns i Iran. Han uppgavs hållas tillsammans med flera ledande al-Qaidamän: säkerhetschefen Saif al-Adl, talesmannen Sulaiman Abu Ghaith och agenten Abu Musab Zarqawi (av USA utpekad som länken mellan Saddam Hussein och al-Qaida).

USA vill förhöra männen

Ryktena har florerat en längre tid och USA har anklagat Iran för att skydda de misstänkta terroristerna. På tisdagen sa USA:s biträdande utrikesminister Richard Armitage att man vet att Iran håller dem fängslade – och att man vill få förhöra al-Qaidamännen.

I dag svarade Irans president Mohammad Khatami nyhetsbyrån AP:

– Nej, blev det korta svaret.

Han säger dock att Iran kan tänkas lämna ut någon eller några av männen till Saudiarabien.

– Om de är saudiska medborgare så har vi inga problem med att lämna över dem. Vi har inga samarbetsproblem med Saudiarabien.

Från saudisk sida är man dock inte lika nöjd med samarbetet. Källor uppger att man vill få mellan 10 och 15 al-Qaidamisstänkta utlämnade, men att inget hänt hittills. Frågan är också om bin Ladins son fortfarande räknas som saudiska medborgare, eftersom han, likt sin far, har berövats sitt medborgarskap.

Mattias Lundell