Allt gick LO:s väg - nästan

Lena Mellin: Nu kan Göran Persson andas ut

NYHETER

Göran Persson kan andas ut, kamraterna på LO är äntligen med på ja-vagnen.

LO-ledningen kan göra segertecknet. De fick nästan allt de ville ha.

Foto: URBAN ANDERSSSON
två vinnare Wanja Lundby-Wedins LO och Göran Persson kom överrens - och båda gick segrare ur striden.

Ingen vet bättre än taktikern Göran Persson att LO:s stöd är en förutsättning för att socialdemokraterna ska göra bra ifrån sig i val.

Därför är det knappast förvånande att LO och socialdemokraterna nu, efter nio månaders intern dragkamp, äntligen är överens om hur den ekonomiska politiken ska utformas om Sverige byter valuta.

När bara en månad återstår till valet har nej-sidan fortfarande ett rejält övertag i opinionen. För Persson, som satt hela sin politiska prestige på spel, gäller det att utnyttja alla tillgängliga kanaler för att vända nej till ja.

Följaktligen är överenskommelsen en seger för LO med ordföranden Wanja Lundby-Wedin och chefsekonomen Dan Andersson i spetsen. De fick nästan allt de ville ha - utom buffertfonder. Det blev en buffert i statsbudgeten i stället. Skillnaden är inte rasande stor.

Gnäller för syns skull

De borgerliga ja-partierna, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna, gnällde lite för syns skull i går. Men i princip ställer de upp bakom programmet.

Nej-sidan tolkar också överenskommelsen som en seger. De ser programmet som ett bevis för att även regeringen och facken anser att EMU är ett riskprojekt som måste omges av hängslen och livrem för att kunna genomföras.

Med all respekt för att allt är tillåtet i krig och kärlek är det ett motsägelsefullt budskap.

"Riksbanken toppen"

Nej-partierna, varav flera bekämpade fristående Riksbanken, tycker numera att den är toppen. Allra bäst är att den kan bestämma räntan i bara Sverige så att vi kan ha en äktsvensk ränta och inte en europeisk. Det står var och en fritt att tycka.

Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer räntan inte längre att ingå i den nationella ekonomiska verktygslådan. Den utgår och socialdemokraterna och LO vill ersätta det med en sysselsättningsbuffert i statsbudgeten och möjligheter att snabbare än i dag kunna sänka moms och arbetsgivaravgifter.

Räntan är verktyget

Det tar alltså nej-sidan till intäkt för att också ja-sidan anser att euron är riskprojekt. Men vilka snickare gör sig av med ett ofta användbart verktyg utan att ersätta det? Inte många. Risken är annars att jobbet blir svårare att utföra och i värsta fall till sämre kvalitet. Med kronan är räntan verktyget. Med euron buffertar och snabba skattebeslut.

Officiellt fortsätter LO att vara neutral i folkomröstningen. Men överenskommelsen är svår att se som något annat än handräckning till ja-sidan och Göran Persson.

Kommer det att ha effekt? Säkerligen. Frågan är snarast hur stor. Eller hur liten.

Så här vill LO och s ha det

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM