En död i brand i Linköping

Två personer allvarligt skadade

NYHETER

En 23-årig man har anhållits misstänkt för grov mordbrand efter en lägenhetsbrand i ett höghus i Linköping.

I branden omkom en man och fyra andra räddades från balkongen i sista stund.

Två av dem är allvarligt skadade.

Klockan 01.05 i natt larmades räddningstjänsten till sjuvåningshuset på Prästbolsgatan i Linköping. Fyra minuter senare kom den första brandbilen till adressen.

Då var lägenheten som ligger på översta våningen övertänd.

Två allvarligt skadade

I lägenheten fanns fem personer, alla i 20-30-årsåldern.

– Det pågick en efterfest i lägenheten. Allt talar för att en brännbar vätska har hällts ut vid entrédörren till lägenheten, säger åklagaren Lennart Löthman till TT.

En man omkom i branden. De fyra andra stod på balkongen och ropade på hjälp. De räddades med hjälp av stegbil och fördes med ambulans till universitetssjukhuset i Linköping.

På förmiddagen sa polisen att två av de skadade var nersövda. På eftermiddagen hade man fått uppgift om att de vårdades med respirator. Enligt en obekräftad uppgift ska lägenhetsinnehavaren, en man i 30-årsåldern, ha fått 80-procentiga brännskador.

Uppgifterna från sjukhuset är knapphändiga. Enligt ett pressmeddelande har de fyra skadade – två kvinnor och två män – drabbats av både brännskador och rökskador. Två personer uppges vara lindrigt skadade. En har "ej livshotande skador" och en är "svårt skadad".

Dramatisk räddning

Brandkårens insatsledare Anders Nygren beskriver räddningsaktionen som dramatisk.

– Det brann kraftigt när vi kom fram. Personerna på balkongen räddades i sista stund med maskinstege. Samtidigt gick rökdykarna in genom trapphuset.

Grannen Linda, 24, och hennes lilla dotter tillbringade över en timme på balkongen för att komma undan röken i lägenheten.

– Jag blev livrädd. Jag tänkte ”nu kommer jag att dö här på sjunde våningen”, säger hon till aftonbladet.se.

– Jag fick panik. Jag tänkte nästan hoppa. Hade inte min dotter varit där vet jag inte vad jag hade gjort, säger Linda.

Nekar till brott

Vid 15-tiden på torsdagen anhölls en av festdeltagarna, enligt corren.se, en 23-årig man. Han nekar till anklagelserna och Lennart Löthman har ingen teori om vad som skulle ha kunnat vara motivet till att anlägga branden.

– Anledningen till att han anhölls var att vi hållit fyra förhör med honom och han har då lämnat sådana uppgifter att jag anser att han kan vara misstänkt för att ha anlagt branden, säger åklagaren till TT.

Hans Österman, Malin Ekmark, Mattias Lundell