Krigsoffer då – i dag häktad för serierånen

Peter Kadhammar rapporterar från en rättegång

NYHETER

16-årige Mohammed höll armarna i kors över sin svarta t-tröja och flinade.

Åklagaren Henrik Söderman hade kommit till det tredje av fyra rån som 16-åringen misstänks för, och nämnde vad Mohammed sagt till offret i Observatorielunden:

– Nu tar vi den lätta vägen. Annars blir det misshandel.

Han sa det innan han stal en mobiltelefon.

Foto: ANDREAS BARDELL
Häktades i går Sedan 16-årige Mohammed flydde från Srebrenica med sin familj har hans liv kantats av problem. Nu sitter han häktad för fyra rån.

Mohammed flinade, men det var ett glädjelöst flin i trots.

Han snurrade fram och tillbaka på stolen som gnällde, och gnället ackompanjerade åklagarens ord.

Frågan var om rätten skulle vidta den unika

åtgärden att häkta den misstänkte serierånaren, trots hans ungdom. Åklagaren yrkade på det eftersom socialtjänsten i Rinkeby sagt att den saknar möjlighet att omhänderta 16-åringen.

Förhandlingen handlade ytterst om samhällets möjlighet att ta hand om en människa som skadar andra men även sig själv: till redogörelsen av rånen hörde en uppräkning av droger och fylla.

Log mot fadern

Fallet med den rånande 16-åringen hade väckt uppmärksamhet i medierna, men det

var inte tillräckligt sensationellt för att locka några åhörare, mer än Aftonbladet och 16-åringens far. Han satt framåtlutad med fuktiga ögon och såg på sin son.

När deras blickar möttes log pojken.

Fadern kom till Sverige med sin familj i februari 1998. De kom från Bosnien, där de hade haft ett hus utanför Srebrenica, platsen för den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget.

Lämnade staden

Srebrenica belägrades av serbiska trupper i över två år. När de slutligen gick in, sommaren 1995, mördade de över 7 000 muslimska män och ungdomar, däribland tre morbröder till Mohammed och hans morfar.

Mohammed tilläts att lämna Srebrenica tillsammans med sin mor, sin två månader gamla lillasyster och sin storebror redan i mars 1993. Mohammed var då sex år gammal.

De muslimska kvinnorna och barnen kördes ut ur staden på lastbilsflak, men bara de som hade tur eller var tillräckligt driftiga fick plats.

Mohammeds mor klättrade upp med sina barn på den sista lastbilens flak mitt i natten, och sedan satt de där och frös och var rädda och väntade på att få lämna staden där det varken fanns mat eller hopp.

Lastbilen satte sig i rörelse klockan halv sju på morgonen. De var 150 barn, kvinnor och gamlingar på flaket. De hade ingen mat. Vid en av vägspärrarna behövde Mohammed gå av för att kissa.

Modern bad en serbisk soldat om tillstånd för sin son, och han lät pojken klättra ner och Mohammed var så rädd att han grät.

När lastbilen passerade byar kastade serberna sten på dem.

Det dröjde till klockan nio på kvällen innan de nådde den relativa säkerheten i Tuzla, och då hade tre barn och tre gamlingar dött på flaket.

Mohammeds mor var inte säker på hur barnen dött men trodde att de hade kvävts. Gamlingarna dog av brist på ork.

Bodde i en skola

De som levde ställde sig i kö vid en flyktingmottagning där de också fick mat, och Mohammed bad om fem smörgåsar. Han somnade när han hade ätit en halv.

I 15 månader bodde Mohammed, hans mor och syskon tillsammans med andra flyktingar i en övergiven skola. Sedan fick de plats i ett nyuppfört läger.

Under hela kriget stred fadern i den bosniska armén.

När striderna upphörde hade han skottskador på vänster arm, i bakhuvudet och i höger axel.

Blev aggressiv

I Sverige tog han arbete som städare, men minnena från kriget levde i honom och växte, och han fick svårt att koncentrera sig, svårt att sova och blev aggressiv.

Efter tre år gav läkarna honom sjukpension på grund av hans psykiska besvär.

Om en månad ska han själv till en rättegång, men som vittne och mot en betydligt större brottsling. Fadern ska vittna i krigsförbrytartribunalen i Haag mot den förre jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic.

Sprang ut ur salen

Men inget av detta diskuterades i sal 16 i Stockholms tingsrätt i går.

Människorna på lastbilen, de döda barnen, Mohammeds rädsla när han behövde kissa, serberna som kastade stenar på dem, faderns skottskador och de mördade släktingarna hade ju inget med rånen av mobiltelefoner att göra.

16-årige Mohammed får stanna i häktet.

När chefrådmannen Runar Viksten läste upp rättens beslut reste sig fadern häftigt och sprang ut ur salen.

Fotnot: Mohammed är ett fingerat namn.

Peter Kadhammar