Tro det eller ej, men unga har faktiskt sex

NYHETER
Linnéa är 16 år och läser estetiska programmet med inriktning på musik på Stockholms estetiska gymnasium.

Nu alla föräldrar, mormödrar, du gubben nere på Konsum och andra vuxna, nu ska ni få veta hur det är. Ni kanske inte tror att era ungar håller på med såna barnförbjudna saker som sex men DET GÖR VI. Vi börjar bli vuxna och sex hör till sånt man börjar bli nyfiken på. Jag säger inte att alla 16-åringar har ”gjort det”, men alla är engagerade, oavsett på vilket stadium man befinner sig.

Härmed tänker jag ta mitt ansvar som ungdom och slå hål på en del av myterna om ungas sexualitet.

1. Könssjukdomarna ökar kraftigt bland unga.

Jag känner inte en enda som haft en könssjukdom. Självklart ligger det något i larmrapporterna, men det känns inte speciellt påtagligt när man inte stött på det själv. Vi vet att oskyddat sex är dumt. Visst, det händer att man har det ändå, men de flesta har koll på vad de gör och använder skydd. Jag tror dessutom att unga vet mer om vad man ska göra eller låta bli än äldre människor som snöat in på att det bara är unga, vilda sexfreaks som får klamydia. Hallå, liksom?
Vi börjar bli vuxna och sex hör till sånt man börjar bli nyfiken på

Vi skäms inte heller för att gå till läkare om vi har problem. Ungdomsmottagningarna fyller sitt syfte och de flesta har fattat att de finns där för att hjälpa oss.

2. Ungdomar pressas att ha sex och prova saker de inte vill.

Visst skriver både kvällstidningar och veckotidningar oavbrutet om sex och det finns miljontals porrsidor på internet. Men fortfarande vet jag inte någon som känner sig pressad att prova analsex och andra kinky saker bara för att media ger bilden av att ”alla” andra gjort det. Vi vet hur vi vill ha det och vi gör inget vi inte har lust med. Så det så.

Det verkar snarare som om ni vuxna har problem med att snacka om sex med varandra. Taskigt att skjuta över eran egen blyghet på oss.

3. Allt fler unga kvinnor gör abort.

Att klaga på aborter är gammalmodigt. Om nu aborterna ökar kan det ju betyda att färre ungdomar använder preventivmedel. Men det kan också betyda att fler tar sitt ansvar (när de redan missat att skydda sig). Vet man att man inte skulle klara av att sköta och leva med ett barn är det bra att ha möjligheten till abort. Sen undrar jag hur man ska våga få barn som ung när systemet så tydligt är uppbyggt för äldre kvinnor. Yngre mödrar får inte lika bra stöd och de kanske dessutom vill gå klart skolan – vilket inte alltid fungerar i praktiken med en liten blöjbeklädd Gustav eller Vilma i släptåg.

Vi lever i ett upplyst samhälle och vi har koll. Men det vi vet har vi knappast lärt oss i skolan. Jag fick diskutera sex och abort helt öppet på SO-lektionerna i åttan, men det tycks höra till undantagen. De flesta av mina vänner kan ge flera skräck-

exempel. Lärare som inte ens kan säga penis utan att bli röd i ansiktet eller pinsamma lektioner i hur man trär på en kondom. De träs oftast på en träpinne, gurka eller till och med provrör – väldigt verklighetstroget. Och situationen går inte att jämföra. En träpinne kan inte prata, bli generad eller slakna.

Jag efterlyser en mer anpassad undervisning med lite verklighetsanknytning. Det är ju lätt att stå där och predika om hur viktigt det är med skydd, men man får aldrig veta riktigt varför. Riskerna känns avlägsna när man är 14 år och aldrig ens hånglat.

Hur som helst. Att sex kan vara något farligt vet vi ju alla. Tyvärr missar man ofta att berätta för oss att det även kan vara skönt, häftigt och kul. Tur att många unga redan vet det.

Så snälla, sluta måla upp dystra bilder i media om ungas sexproblem. Vi fixar det här. Jag lovar.

Linnéa Pontvik

ARTIKELN HANDLAR OM