Kraftigt skalv på grekiska turistöar

Jordbävning skakade Korfu och Lefkas på torsdag- morgonen

Skalvet hade sitt epicentrum sydväst om Korfu.
NYHETER

En jordbävning uppmätt till 6,4 på Richterskalan skakade de grekiska öarna Korfu och Lefkas på torsdagsmorgonen.

Enligt grekisk tv skadades 10 personer i skalvet, rapporterar Reuters.

Atens seismologiska institut meddelade att skalvet inträffade 08.15 lokal tid (07.15 svensk tid) och att epicentrum låg 29 mil nordväst om Aten.

Lokala massmedier rapporterade att skador uppstått men hade inga närmare uppgifter.

– Vi har registrerat ett undervattensskalv på 6,4 klockan 8.15 på morgonen cirka tre mil väster om den bebodda ön Lefkas, sade en talesman för Atens geodynamiska institut till Reuters.

Populärt resmål

  Invånare och turister på Lefkas sade att skalvet pågick några sekunder, rapporterar DPA. Flera gamla byggnader fick skador men ingen människa skadades enligt de första beskeden. Senare sa man att tio personer skadats.

– Om det är några skadade så är de nog bara lindrigt skadade. Inga människor har dött, säger Kontos Vassileios till aftonbladet.se.

Vassileios jobbar på svenska konsulatet på Korfu. Han säger att det brukar vara många svenskar på Lefkas men har inga uppgifter om att något svensk blivit skadad.

Stenar kom i rullning

aftonbladet.se kommer i kontakt med en grekisk reseagent på Lefkas. Där säger en kvinna att de som skadats i jordskalvet har fått lindriga skador när fönster gått sönder. Hon säger också att hon hört att två personer på vandring i bergen skadades när stenar kom i rullning. Hon vet ingenting om några skadade svenskar.

Enligt nyhetsbyrån AP sprang rädda människor ut på gatorna och turisterna försökte att lämna ön som är förbunden med fastlandet via en bro.

Några vägar ska ha blockerats av fallande stenar och elektriciteten har slagits ut i vissa områden.

Kontos Vassileios på svenska konsulatet säger att det vanligtvis brukar komma små efterskvalv efter alla kraftiga jordskalv.

– Men det verkar inte vara några sådana nu, säger han.

Torsdagens skalv var enligt invånarna det kraftigaste skalvet på 50 år.

Lefkas

Webb-tv

Malin Ekmark, TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM