al-Qaida skulle slå till mot brittiskt flyg

Saudisk polis avslöjade planerna – alla flygningar till Riyadh stoppade

NYHETER

Terrornätverket al-Qaida skulle slå till mot ett brittiskt passagerarplan.

Attacken skulle ske vid flygplatsen i Riyadh.

Nu avslöjas varför British Airways stoppat alla flyg till Saudiarabien.

I går meddelade det brittiska flygbolaget British Airways att man med omedelbar verkan ställer in samtliga flygningar till landet. Bolaget talade om att hotbilden ökat, men lämnade ingen detaljerad information.

Nu berättar dock Adel al-Jubeir – rådgivare till den saudiske kronprinsen Abdullah – för CNN att en misstänkt al-Qaidacell planerade en attack mot brittiskt passagerarflyg. Han säger att saudiska myndigheter nyligen avslöjade planerna i samband med ett antal tillslag mot misstänkta terrorister.

– Det stod klart att målet var ett plan tillhörande ett brittiskt flygbolag och jag tror att British Airways därför valde att ställa in alla flygningar, säger Adel al-Jubeir.

Hård kamp mot terrorister

Efter vårens terrorbomber mot västerländska mål i den saudiska huvudstaden Riyadh har kungariket slagit hårt mot misstänkta terrorister. I måndags greps tio misstänkta terrorister och dagen efter fångades ytterligare fem, efter en eldstrid som krävde tre polisers liv.

I samband med dessa razzior beslagtog myndigheterna en rad kartor och dokument. De visade att en misstänkt al-Qaidacell planerade en attack mot ett brittiskt plan på flygplatsen i Riyadh.

Flygbolaget British Airways har inte närmare kommenterat uppgifterna. Bolaget säger att flygstoppet gäller tills vidare och att beslutet fattats eftersom hotnivån ökat i området.

”Trovärdiga hot”

I ett pressuttalande sa British Airways på onsdagen att beslutet fattats i samråd med det brittiska transportministeriet.

– Det finns trovärdiga underrättelser om ett allvarligt hot mot brittisk flygnäring i området, sa en talesman för departementet till BBC.

– Som en säkerhetsåtgärd har vi tills vidare beslutat att ställa in alla flygningar till Saudiarabien och vi kommer att fortsätta samarbeta med den brittiska regeringen, sa bolagets säkerhetsdirektör Geoff Want.

I maj stoppades alla flygningar till Nairobi, Kenya. Regeringen uppgavs då ha fått information om att ett terrordåd kunde vara nära förestående.

Mattias Lundell