Värmen har dödat 3 000 i Frankrike

NYHETER

Värmen har skördat 3 000 människoliv på två veckor i Frankrike.

Bårhus och begravnings- entreprenörer är överbelastade.

Nu kräver ett polisfack militärens hjälp att ta hand om de döda.

Rekordvärmen har skapat problem över stora delar av kontinenten. Och i dag förklarade den franske hälsoministern Jean-Francois Mattei:

– Vi kan nu säga att vi genomgår en veritabel epidemi.

I ett pressmeddelande skriver hälsoministeriet:

”Antalet dödsfall som direkt eller indirekt är kopplade till värmen kan uppskattas till omkring 3 000 i hela Frankrike.”

Siffran har tagits fram genom att studera de senaste veckornas dödsfall på 23 sjukhus i Parisområdet.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att det extrema antalet dödsfall nu skapar problem för begravningsentreprenörer och bårhus. Landets största begravningsentreprenör uppger att man tagit hand om 3 230 döda mellan den 4 och 10 augusti – jämfört med 2 300 en vanlig vecka.

Hygienproblem

Många har dött i sina lägenheter och det finns en oro för hygienproblem. Därför tar ett polisförbund i Paris nu det drastiska steget – och kräver att regeringen ska kalla in militären för att hjälpa till att ta hand om kroppar.

Den franska regeringen har kritiserats för passivitet och redan på onsdagen bad premiärminister Jean-Pierre Raffarin sjukhusen i och kring Paris att ta fram en katastrofplan för att hantera det stora antalet patienter. Och de senaste veckorna har värmerekord satts runt om i landet.

I Paris har värmen i flera dagar legat över 37 grader, mot den normala augustitemperaturen på 24 grader.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM