Växthuseffekten slår värmerekord i Europa

... och på det följer översvämningarna

1 av 2 | Foto: AP
Öken? Nej, sjö En uttorkade botten i sjön Voralpsee nära Grab i Schweiz liknar mest en öken. Hettan och bristen på regn har gjort att bergssjöarna nu nästan helt saknar vatten.
NYHETER

Årets sommar har varit extremt varm på de flesta håll i Europa.

Växthuseffekten tycks ha slagit till på allvar.

- Det stämmer med förutsägelserna, säger Claes Bernes på Naturvårdsverket.

Sverige: +32,6.

Storbritannien: +38,1.

Frankrike: +42,0.

Spanien: +46,0.

Värmerekorden har avlöst varandra i Europa i år.

Med extrem värme följer även andra processer. Som kraftig nederbörd, hög luftfuktighet och vindar.

- Mycket värme ger stor avdunstning. Man får mer vattenånga i luften som bildar moln och ger kraftiga lokala regnskurar, säger Gunn Persson, klimatforskare på SMHI.

Rekord i Småland

Det märkte smålänningarna av i juli. Det blev både regnrekord och översvämningar. Kalmar fick hela 73 millimeter natten till den 30:e och utanför Oskarshamn kom det 172 millimeter på fem dygn.

Sverige har haft en ovanligt varm sommar både i år och förra året. Normalt kompenseras värmen på ett ställe av kallare väder någon annanstans. Men i år har hela Europa haft extremt varmt.

- Det är lätt att koppla det till klimatförändringar, men det är svårt att säga hur mycket som beror på naturlig variation och hur mycket som beror på människans inverkan på växthuseffekten, säger Gunn Persson. Det krävs ett längre tidsperspektiv för att kunna säga något.

Men faktum är att vi har haft en anmärkningsvärt lång period av värme nu: 10-15 år.

Fler tornador

Enligt FN:s klimatpanel har jordens medeltemperatur ökat 0,6 grader under 1900-talet - varav den största ökningen (nästan 0,5 grader) har skett sedan 1975.

WMO, världsmeteorologiska organisationen, presenterade i juli en rapport om att extrema väderhändelser ökat gradvis de senaste årtiondena. Värme, torka, översvämningar, tornador.

- Det stämmer överens med förutsägelserna om vad som händer när vi förstärker växthuseffekten med våra utsläpp. Extremtemperaturerna blir högre och högre, säger Claes Bernes på Naturvårdsverket som i våras kom ut med boken "En varmare värld".

Vi måste minska utsläppen av växthusgaser, framför allt koldioxid.

- Det är det enda som hjälper. Vi kan nog om vi vill, det är en etisk och politisk fråga.

Så har länderna drabbats i sommar:

Några av växthuseffektens följder

Foto: AP
En brandman släcker eld som brutit ut i Savona, i nordvästra Italien.

Eva Barkeman