Vinälskare jublar över sommarhettan

Årets druvskörd kan bli den bästa sedan 1947

NYHETER

Samtidigt som värmen skördar tusentals dödsoffer i Frankrike jublar landets vinälskare.

Årets vindruvsskörd ser ut att bli den bästa sedan 1947.

Vinodlarna har redan börjat plocka de värdefulla frukterna.

Sommarens värmebölja över stora delar av Europa har gett de franska vinodlarna en lysande start på årets skörd, rapporterar AP.

Söta och smakrika

Druvorna har mognat rekordsnabbt och de höga temperaturerna har gjort dem ovanligt söta och smakrika vilket ger eftertraktade, kraftiga viner med ovanlig arom och djupröd färg.

Många odlare jämför årets förhållanden med den stekheta sommaren 1947 - ett legendariskt år i vinvärlden.

- Vi har suberba druvor med en väldigt stark arom. I regel är den bästa skörden en tidig skörd, säger Jean-Philippe Delmas på vingården Chateau Haut-Brion i Pessac till AP.

Tidigaste skörden någonsin

I Bordeaux har några vinodlare redan börjat skörda sina druvor. I vanliga fall sker det inte förrän i mitten av spetember. I Beaujolais räknar man med att börja skörda under torsdagen. Det blir i så fall den tidigaste skörden någonsin i området. Det gamla rekordet är från 1893 då man satte igång att plocka druvorna den 25 augusti.

- Skörden har redan skrivit in sig i historieböckerna på grund av den tidiga skörden, men även på grund av kvalitéten som ser ut att bli enastående, säger en talesman för Interprofessional Union of Beaujolais Wines.

Vissa experter varnar dock för att ta ut något i förskott. Det varma vädret måste hålla i sig tills alla druvor är skördade för att den rekordartade årgången ska bli verklighet.

Åsa Asplid