Hög ledare i al- Qaida gripen

Pekas ut som hjärnan bakom terrorbomben i Jakarta

NYHETER

En av al-Qaidas högsta ledare i Sydostasien har gripits.

Riduan bin Isomuddin – känd som Hambali – beskrivs som en av världens farligaste terrorister.

Han anklagas för Balibomberna, för terrorbomben mot ett lyxhotell i Jakarta – och för delaktighet i 11 september.

Foto: REUTERS
”Hambali” har beskrivits som en av världens farligaste terrorister. Han misstänks ha planerat bombattentatet i Jakarta förra veckan.

Kvällens gripande betraktas av USA som en stor seger. Vita husets talesman Scott McClellan meddelade nyheten för reportrar ombord på presidentens flygplan Air Force One:

– Gripandet är ytterligare en viktig seger i det globala kriget mot terrorism och ett betydande bakslag för fienden.

Delaktighet i flera terrordåd

Hambali misstänks vara en av toppmännen inom det sydostasiatiska terrornätverket Jemaah Islamiyah (JI) – och har av USA pekats ut som länken mellan nätverket och al-Qaida. Enligt AP beskrivs han av president Bushs medarbetare som en av världens farligaste terrorister.

Hambali anklagas för delaktighet i flera av de värsta terrordåden i modern tid och tros vara en nära medarbetare till Usama bin Ladins andreman, den nu fängslade, Khalid Sheik Muhammad.

Före den 11 september ska Hambali, enligt amerikansk underrättelsetjänst, ha ordnat ett möte mellan två blivande kapare och ytterligare en annan toppman inom al-Qaida. Mötet ska ha ägt rum i Hambalis lägenhet i Malaysia i januari 2000 och de två kaparna ska ha varit Khalid al-Mihdhar och Nawaf al-Hazmi. Det är i övrigt oklart vilken roll Hambali spelade i planeringen av 11 september.

”Ansvarig för Balibomberna”

Indonesiska myndigheter har dock pekat ut honom som ansvarig för Balibomberna. Han ska ha planerat attackerna som krävde 202 människors liv på två nattklubbar och har jagats under lång tid.

Genombrottet verkar ha kommit tidigt på torsdagen. Då meddelade de indonesiska utredarna, enligt TT, att Hambali också efterlysts för delaktighet i bombdådet mot hotellet J.W Marriott i Indonesiens huvudstad Jakarta. Minst tolv människor dödades i attentatet och omkring 150 skadades.

Erwin Mappaseng, som leder utredningen av förra veckans terrorattentat, bekräftade i dag att flera av dem som nu jagas också misstänks för delaktighet i Balibomberna. Tidigare har man sagt att en skalle som påträffades nära attentatsplatsen i Jakarta tillhörde 28-årige JI-medlemmen Asmar Latin Sani. Denne ska ha kört fram en skåpbil fullpackad med sprängämnen mot hotellet förra tisdagen.

Tidigare artiklar

Mattias Lundell