Ge oss ett diskotek så knarkar vi mindre

NYHETER
Elinor är 17 år och läser samhälle-beteendevetenskap på Sjödalsgymnasiet i Huddinge.

Se på mig som ung i dag. Det är sommar och livet leker. Eller? Har jag egentligen några bra förutsättningar för ett bra sommarlov?

Det är klart att livet blir vad man gör det till, men förutom en positiv inställning krävs det även saker för oss unga att göra om nätterna. Och det saknas i Stockholm.

Till att börja med har man som gymnasieungdom inget studiebidrag på sommaren. Det är mängder av ungdomar som inte får något sommarjobb och då har man inga pengar att hitta på något för. Och det finns inte heller särskilt mycket arrangerat för oss ungdomar - med eller utan pengar.

Många kvällar har man blivit kvar hemma hela kvällen, besviken över att man inte hittat någon kompis som har FF (föräldrafritt) så att man kan ha fest. Eller så har man dragit ut på stan utan att veta var man kommer att hamna. Flera gånger har det slutat med att man tappat bort varandra.

Personligen tycker jag inte att det är så konstigt att ungdomsbrottsligheten ökar.

Jag vet flera som började använda narkotika redan i 8:an. Min gamla dagiskompis till exempel. Hon började dricka sprit och knarka i högstadiet, det blev fest helgdag som vardag och skolan gick åt skogen. Nu har hon till och med varit på Hassela ungdomskollektiv för att få slut på missbruket. Jag är ledsen och besviken över att det ska behöva gå så långt innan någon öppnar ögonen för problemen.

Ofta slutar det ännu värre. Besvikelser över att det inte finns något att göra om nätterna gör att man vill göra något upproriskt. Då börjas det med att röka, kröka och pöka i tidiga tonår. Sen kan drogerna leda till ett tungt missbruk och kriminalitet. Och kombinationen av kriminalitet och missbruk ger ofta dålig ekonomi som leder till att man inte får råd med bostad och då blir man i värsta fall uteliggare.

En heroinmissbrukare kostar samhället 33 miljoner per år. En tragisk siffra. För några kommer döden redan i 40-årsåldern på en sjabbig toalett på Sergels torg.

Varför gjorde ingen något åt dem när de var 14 år? Det undrar jag verkligen. Denna dåliga satsning på att aktivera ungdomar blir ett problem som växer från generation till generation.

Att röka, kröka och pöka i tidiga tonår behöver inte gå så fel, men det kan göra det. Och det tycker jag är tillräckligt för att de som styr ska ta tag i situationen!

Men jag vill inte bara sitta här och vara kritisk mot dagens samhälle, jag har idéer om förbättringar också.

Det måste finnas mycket mer för oss unga att göra under alla fredags- och lördagskvällar! Något som jag saknat sedan jag var 12 år är ett stort alkoholfritt diskotek för ungdomar i centrala Stockholm. De skulle erbjuda dansgolv, musik för alla smaker, vuxna fältarbetare som kan vara bra förebilder och plats för tusentals ungdomar. Som det vi har nu i Kulturhuset under Ung 08.

Det bör finnas ett disko för ungdomar mellan 13 och 15 år och ett för ungdomar mellan 16 och 18. Inga 17-åringar kommer nämligen att vilja gå till ett fjortis-ställe.

Diskoteket borde vara öppet alla fredagar och lördagar långt in på natten. Eftersom det är under de nätterna de flesta unga börjar prova nya saker - som kan gå väldigt fel. Inträdet bör inte vara alltför dyrt heller. I vår ålder har man ju oftast ingen egen ekonomi.

Om denna plats hade funnits för några år sedan skulle min gamla dagiskompis förmodligen gått dit i stället för att börja röka hasch!

Elinor Lierud