”Först blev folk rädda”

Svenskar i New York berättar

NYHETER

Svenska Anna Tornberg stod och bakade kakor i sin lägenhet på Manhattan.

Då gick strömmen.

- Jag trodde först att det bara var i mitt hus. Sedan märkte vi att det var kaos på gatorna.

Anna Tornberg bor på 86:e gatan på Upper East Side på Manhattan i New York. Från en bärbar, batteridriven dator lyckades hon i natt mejla till Aftonbladet.

"Affärerna var mörka"

- När min man kom hem förstod jag vidden. Trafikljusen var utslagna och det var kaos på gatorna. Det tog honom 10 minuter att korsa Park Avenue med bil.

Som ett kusligt eko från 11 september 2001 spred sig oron i New York. Men ganska snart stod det klart att strömavbrottet inte orsakats av en terroristattack.

- Folk blev rädda först men lugnade sig sedan. När jag tittat ut genom fönstret ser jag att alla affärer ligger mörka. Folk håller sig lugna och sitter och väntar på trottoarerna.

- Min man såg en polisbil stanna utanfor ett apotek. Poliserna rusade in och kom sedan ut med en massa ficklampor innan de åkte iväg.

"Händerna skakade"

Erika, som också bor på Manhattan, skriver i ett mejl:

- Paniken steg snabbt upp i kroppen och jag kunde inte kontrollera mina skakande händer. Nej snälla, inte igen, var det ända jag kunde tänka. Jag borjade gå ner för trapporna, men vände tillbaka efter mina jympaskor. I trappan träffade jag en kvinna som var hysterisk. Hon skrek: Snälla, lämna mej inte! Jag är så rädd!

"Jag blev orolig för familjen"

Jan Christian Holmström, 49, är Volvos kontaktman på Fords huvudkontor i Detroit. Han sa i natt:

- Jag satt och arbetade vid datorn när det plötsligt blinkade till på skärmen. Sen slocknade det.

- Jag blev orolig för min familj som också bor här. De kunde ju ha fastnat i en hiss eller vad som helst. Men det gick inte att nå dem. Både mobiltelefonnätet och det fasta nätet slogs till en början ut. Men till sist fick jag tag på dem.

Johan Bergqvist, Claes Petersson, Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM