Polis körde bil knarkpåverkad - slipper avsked

Erkänner att han tagit amfetamin – får bötesstraff

NYHETER

GÖTEBORG

Polismannen greps när han körde bil påverkad av narkotika.

Hemma hos mannen hittade man en plastpåse med amfetamin.

Men polisinspektören får behålla jobbet.

Det har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd beslutat.

Personalansvarsnämnden går därmed emot polismyndigheten i Göteborg som krävt att polisinspektören skulle avskedas.

I maj hamnade mannen i en poliskontroll utanför Göteborg när han på sin fritid körde en personbil. Poliserna upptäckte då att han tydligt var påverkad av något. Polismannen erkände att han hade tagit amfetamin.

Gulaktigt pulver

Vid husrannsakan samma dag i mannens bostad hittade man en påse med ett gulaktigt pulver. Efter analys visade det sig vara drygt ett gram amfetamin.

Straffen för brotten - narkotikabrott och rattfylleri - tangerar fängelsenivå men trots det väcktes inget åtal mot polismannen. Han fick ett strafföreläggande på 100 dagsböter.

Men arbetsgivaren var inte nöjd med detta. Polismannen borde också skiljas från sin tjänst ansåg länspolismästare Ann Charlotte Norrås i Göteborg. Att en polisman måste begå brott för att kunna fortsätta ett missbruk kan allvarligt skada allmänhetens förtroende för polisen, menade hon.

Personliga problem

Facket hänvisade till mannens personliga problem. Han har vid flera tillfällen haft FN-tjänstgöring i krigsområden och där varit med om svåra upplevelser. Enligt en läkare som träffat polismannen lider han av så kallat posttraumatiskt syndrom.

Polismannen hänvisar också till att han tvingades arbeta under EU-toppmötet i Göteborg för två år sedan. Då kom minnesbilder upp från hans utlandstjänstgöring, hävdar han.

Polismannen hade begärt att få slippa tjänstgöra under EU-toppmötet då han inte ansåg sig mentalt kunna klara det. Trots detta blev han beordrad att delta.

Misstänkt tidigare

Enligt polismannen har han använt amfetamin endast vid tillfället i maj då han ertappades samt en gång tidigare när han arbetade utomlands.

Hos polismyndigheten i Göteborg har det dock funnits misstankar mot mannen om narkotikamissbruk sedan tidigare. Redan för ett och ett halvt år sedan fick man ett tips. Att arbetsgivaren inte gjort något åt detta kritiseras nu av personalansvarsnämnden. Polismyndigheten har inte tagit det ansvar som kan krävas, menar nämnden.

Personalansvarsnämnden, där rikspolischefen Sten Heckscher är ordförande, anser att mannens brott visserligen är "starkt förkastligt". Men eftersom straffet stannat vid böter och de individuella omständigheterna är så särpräglade beslutar man att polismannen "med betydande tvekan" slipper avsked.

Annika Hansson/TT