Premiär för bio på jätteduk utomhus

1 av 5
Svenska bilder Monica Zetterlund och Birgitta Andersson försöker begå dubbelsjälvmord i Tage Danielssons geniala och galna regidebut från 1963. I kväll visas den på en gigantisk filmduk när utomhusbion i Galärparken drar i gång.
NYHETER

Filmpärlor.

På en jättestor duk.

I kväll är det premiär för utomhusbion i Galärparken.

Svenska Filminstitutet firar 40 år.

Utomhusbion i Galärparken är en del av jubileet. Arrangörerna har tittat närmare på den svenska filmhistorien och valt ut filmer som säger mycket om sin tid, från 1963 och framåt.

Vissa av dem har dessutom sällan visats på tv och finns inte heller utgivna på video eller dvd.

Pekka Heino är konferencier under samtliga kvällar.

Kända gäster

Han presenterar filmerna tillsammans med inbjudna gäster som Lasse Hallström, Janne Halldoff, Louise Edlind och Anton Glanzelius.

Men först ut i är Hasse Alfredson, med anledning av att inledningsfilmen heter ”Svenska bilder” – en anarkistisk komedi och tillika Tage Danielssons debut som regissör.

Bland de övriga verk märks Johan Donners dokumentär om Sveriges största punkgrupp Ebba Grön, Lasse Hallströms biljett till Hollywood ”Mitt liv som hund”, ”Den hemliga vännen” av Marie-Louise Ekman samt en kortfilmskväll som sätter fokus på unga talanger från den här sidan av 2000-talet.

Lever i fantasin

Biokvällarna går dock inte enbart under svensk flagg. Mot slutet av nästa vecka koncentrerar sig Stockholms Filmfestival på den lilla krullhåriga regissören Peter Jackson.

Första delen av hans kolossala ”Sagan om ringen”-trilogi visas i sin helhet, uppdelat på två kvällar. Och allra sist kommer Jacksons psykologiska drama ”Svarta änglar” från 1994.

En berättelse om två unga kvinnor som lever i en fantasivärld, något som får otäcka konsekvenser. ”Svarta änglar” är baserad på verkliga händelser.

Den ena huvudpersonen Juliet heter i själva verket Anne Perry och är numera en framgångsrik författare.

Hela programmet: Svenska bilder 15/8, Vi på Saltkråkan 16/8, Ola & Julia 17/8, Ebba the movie 18/8, Mitt liv som hund 19/8, Kortfilmskväll 20/8, Den hemliga vännen 21/8, Sagan om ringen 22/8, Sagan om ringen (forts.) 23/8, Svarta änglar 24/8. Samtliga filmer visas i Galärparken, Djurgården, klockan 20.30. Inträdet är gratis.

Markus Larsson