Planerade attack mot toppmöte

Gripne al-Qaidaledaren Hambalis nästa mål: ekonomiskt toppmöte i Thailand

NYHETER

Terrormisstänkte Riduan Isamuddin – känd som Hambali – kallas ”Sydostasiens bin Ladin”.

Han ska ha planerat Balibomberna och förra veckans attack i Jakarta.

Nu avslöjas hans nästa mål: Ett toppmöte som president George Bush besöker i Thailand i höst.

Foto: AP
Hambali misstänks för delaktighet i flera av historiens värsta terrordåd.

I kväll kommer nya uppgifter om gripandet av Hambali. Den 39-årige Afghanistanveteranen hittades för två dagar sedan.

Ansiktsoperationer

Hambali hade, enligt CNN, rakat av sig skägget och har genomgått ansiktsoperationer. Trots det lyckades de thailändska myndigheterna i samarbete med flera länders underrättelsetjänster ringa in honom. Tips från lokalbefolkningen ska ha varit direkt avgörande och Hambali hittades tillsammans med en kvinna som antas vara hans hustru i thailändska Ayutthaya.

Ett dussintal länder har efterlyst Hambali och han misstänks för delaktighet i flera av historiens värsta terrordåd. Bland annat pekas han ut som rekryterare inför 11 september och som hjärnan bakom terrorbomberna på Bali och mot det luxuösa hotellet J.W Marriott i Jakarta.

Han har nu överlämnats till amerikanska CIA och har flugits ut ur landet. Myndigheterna vill inte säga var han hålls fängslad, men konstaterar att det inte är i USA.

Toppmöte i oktober

Samtidigt kommer nu uppgifter om en attack, planerad till hösten. Enligt thailändska utredare som talat med CNN planerade han en attack mot ett toppmöte i Thailand i oktober. Då träffas ledarna i APEC-länderna (Asian Pacific Economic Cooperation). Och till mötet väntades bland annat USA:s president George W Bush.

Utredarna hoppas därför att man i samband med gripandet lyckades stoppa kommande attacker och betecknar det som en stor framgång. Källor uppger för tv-bolaget att Hambali tidigare i år fick en mycket stor summa pengar från al-Qaida och att han höll på att rekrytera nya självmordskapare. Enligt dessa källor var det en mycket omfattande attack som planerades.

Mattias Lundell