Libyen tar på sig skulden för Lockerbie

270 dog när flygplan sprängdes 1988

Foto: AP
Pan Ams Flight 103, en Boeing 747, kraschade den 23 december 1988 på ett fält nära Lockerbie i Skottland. Libyen och dess ledare Muammar Khadaffi har nu helt erkänt skulden för attentet, och lovat att sådant inte ska upprepas.
NYHETER

1988 sprängdes flygplanet Pan Am 103 över Lockerbie i Skottland.

270 människor dödades.

Nu – 15 år senare – har Libyen tagit på sig skulden.

Redan på tisdag ska offrens anhöriga få sammanlagt 22 miljarder kronor i kompensation.

Foto: AP
Libyske ledaren Muammar Khadaffi har lovat betala 22 miljarder kronor i kompensation till offrens familjer. Det är nu slut med terrorism.

Beskedet var både väntat och efterlängtat. På grund av elavbrottet i USA, som på torsdagen mörklade hela New York, försenades brevet där Libyen ursäktar sig.

Men vid midnatt, svensk tid, rapporterade nyhetsbyrån AP att Libyen har lämnat över brevet till FN:s säkerhetsråd.

I brevet tar Libyen på sig skulden för det fruktansvärda dådet. Ursäkten kan nu komma att upphäva de internationella sanktioner som landet bestraffats med som en påföljd av dådet.

Kompensation på tisdag

Libyen lovar att upphöra med terrorism, och lovar att hjälpa till i framtida utredningar om vad som hände dagen då flygplanet sprängdes i bitar. Dessutom har Libyens ledare Muammar Khadaffi beordrat landets centralbank att betala ungefär 22 miljarder kronor i kompensation till offrens familjer.

Enligt AP ska varje familj få minst 40 miljoner var.

Libyen uppgavs i brevet lova att deponera pengarna på ett schweiziskt konto så tidigt som på tisdag.

De flesta som omkom i sprängningen var amerikaner.

Frankrike motsätter sig

Överrenskommelsen komplicerades nyligen när Frankrike motsatte sig upphävandet av sanktionerna.

Frankrike hotar använda sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd för att stoppa en resolution som ska befria Libyen från internationella sanktioner.

USA tänker i sin tur försöka förhindra Frankrikes veto - om Libyen gör som USA förväntar sig.

På fredagen rapporterades att Frankrike kräver tid till att försöka övertyga Libyen att höja kompensationen för bombningen av det franska flygplanet UTA 722 över Niger 1989 då 170 människor omkom.

Även om Libyen aldrig har tagit på sig skulden för det attentatet betalade man ändå omkring 240 miljoner kronor till offrens familjer.

Nicklas Hermansson