Sol resten av augusti - sedan börjar hösten

Färre soltimmar och kallare nätter väntar

1 av 2 | Foto: SCANPIX
passa på I två veckor till skiner solen över oss, sedan är det dags att ställa undan sandalerna och plocka fram stickade tröjor. Bilden är tagen i Västra hamnen i Malmö.
NYHETER

BERLIN

Passa på och njut av sommarvärmen.

Om ett par veckor börjar hösten, enligt väderexperten Wolfgang Röder.

- Det blir kortare och kortare perioder med värme, säger han.

Efter en kanonsommar, som Wolfgang Röder redan i mars förutspådde att vi skulle få, laddar den tyske meteorologen om för höstprognoser.

De sista två veckorna i augusti kan vi hoppas på ytterligare ett par perioder med sol- och badväder. Men sedan är det oåterkalleligen slut för det här året.

- Det kan bli enstaka dagar med sommarvärme under september på grund av ett högtryck över Ryssland, men solen står lägre och nätterna blir kalla.

En mer exakt prognos för den svenska hösten är Wolfgang Röder inte beredd att ge ännu. Vädersituationen i slutet av augusti är avgörande för de kommande månaderna.

"Löjligt enkelt"

Till i år har Wolfgang Röder utvecklat en ny metod att förutse vädret vilket ska ge säkrare långtidsprognoser i framtiden. Han är en av få meteorologer som vågar ge sig på väderprognoser som sträcker sig längre än tio dygn framåt.

- Min nya metod är så löjligt enkel att jag inte kan avslöja något om den. Då är det bara någon annan som stjäl den. Jag vill vänta tills jag kan publicera en vetenskaplig artikel om den.

Nu får vi spänt vänta på hur nästa sommar blir. Några förhandstips vill Wolfgang Röder inte ge.

"Regnet kommer"

- Just nu är det 50/50. Kom igen i slutet av februari nästa år. Då kan jag berätta hur det blir.

Och han kommer med en varning.

- Förr eller senare kommer det ett år med en kall och regnig sommar. Som det var 2000.

Hav tröst. Sommaren är inte slut. Efter de senaste dagarnas blåst och regn blir det nu varmare igen och vi får temperaturer upp mot 25 grader fram till nästa helg. Enligt Wolfgang Röder finns det stora chanser till sol och bad ända till slutet av månaden.

Det kan bli några dagar med temperaturer över 25 grader i södra Sverige på grund av att ett högtryck pumpar in varma östliga vindar. Men i norr blir det allt kallare och mestadels är vindarna nordliga, vilket för ner kyla i större delen av landet.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM