Fyra skjutna i city i natt

Dörrvakter på innekrog i Stockholm skadades

Foto: HASSE ROSENTHAL
POLISJAKT I MORSE En av de skadade förs till sjukhus. Fyra personer skadades i dramat utanför innekrogen Dailys i centrala Stockholm i morse. Två män, 18 och 19 år, sitter anhållna misstänkta för mordförsök.
NYHETER

Gänget trängde sig fram till vakterna.

En av dem slet fram pistolen och sköt fyra skott.

Tre dörrvakter och en gäst skadades.

Tidigt i morse greps två misstänkta – som tidigare under kvällen ska ha nekats att komma in.

Foto: HASSE ROSENTHAL
Ambulanspersonal ger de skadade väktarna vård.

Vid tretiden i natt såg chockade ögonvittnen skotten falla utanför Dailys i Kungsträdgården. Fyra personer trängde sig fram till dörrvakterna, en av dem slet upp en silverfärgad pistol och avlossade fyra skott.

– Det var fruktansvärt, säger ögonvittnet Ricard Widner, 23.

– Jag var inne på Dailys, stod vid dj-båset. När jag vände mig om såg att den här killen gå rakt fram till en av vakterna. Sedan började han skjuta. Fyra skott.

Silverfärgat handeldvapen

Flera vittnen talar om ett silverfärgat handeldvapen. Misstanken är att männen skulle hämnas för ett bråk tidigare under kvällen.

Vittnen har berättat för polisen att samma män var i bråk med vakterna och det finns uppgifter om att en av dem ska ha kastat glas mot vakterna.

Attacken riktades mot två av dörrvakterna. Den ena vakten sköts med två skott i benen, den andre med ett. Deras kollega och en av gästerna fick lindriga skador, sannolikt av rikoschetter.

De två ordningsvakterna opererades under morgonen. Karolinska sjukhusets pressjour meddelar att den ena vakten träffats i benet och drabbats av en benfraktur. Deras skador betecknas som allvarliga, men tillståndet som stabilt.

Polisen inledde omedelbart en omfattande insats. Ett tjugotal polispatruller deltog i sökandet och mängder av vittnen förhördes.

Vittne gav upp jakten

Ett vittne förföljde själv männen, men gav upp jakten av rädsla för att bli angripen. Strax före klockan fyra lyckades polisen dock ringa in två misstänkta, 18 respektive 19 år.

Lars Nilsson, en av Daily's två delägare, berättar för TT att det inte var några svårigheter att få fram de misstänkta. En videokamera filmade tumultet och skottlossningen i entrén.

– Tack vare den kunde de fyra männen identifieras och man såg vem som sköt.

– Vi vet vilka det här gänget är. De hade bråkat här tidigare på fredagskvällen. Då hotade de med att återkomma och hämnas.

Personalen har berättat för Lars Nilsson att männen inte släpptes in tidigare under kvällen. Polisen misstänker att de var dessa män som senare trängde sig fram till vakterna.

– Skotten träffade i benen och det rann mycket blod. Alla var vid fullt medvetande när ambulans hämtade dem, säger Lars Nilsson.

Chockad av händelsen

Väktarna sa att det inte var någon fara. Men Lars Nilsson är i dag chockad av händelsen.

– Det är hemskt, man tror inte att sådant kan hända i Stockholm i dag.

Många blev ögonvittnen ch upplevde händelsen som mycket obehaglig.

Idris Omar, 27, stod utanför Victoria, som ligger vägg i vägg med Dailys:

– Människor har stått och kramat varandra och gråtit. Det blev panik när skotten föll, alla skrek och sprang åt olika håll.

Fem ambulanser skickades till platsen. Inledningsvis sändes även en ambulanshelikopter mot olycksplatsen för landning på Kunsträdgården. Den fick dock vända.

Vid 13-tiden på lördagen hölls de inledande förhören med männen. Varken 18- eller 19-åringen är tidigare kända av polisen och de nekar båda till brott.

Senare under dagen beslutade jouråklagaren att anhålla männen.

Mattias Lundell, Claes Petersson, Hans Österman