Meta går miste om 82 miljoner

Hennes man dog i Lockerbie - men de var "bara" särbor

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
SÖRJER Meta Jonsson-Lindqvists särbo Bernt Carlsson omkom vid flygattentatet i Lockerbie. - Jag får inga pengar om inte hans syskon frivilligt tycker att jag har rätt till det.
NYHETER

Meta Jonsson-Lindqvist, 62, miste sin livskamrat Bernt Carlsson vid flygattentatet över Lockerbie 1988.

Men eftersom de inte var skrivna på samma adress får hon inte en krona av rekordskadeståndet på 82 miljoner kronor.

- Jag har ingen juridisk rätt till pengarna, säger hon.

Tre svenskar fanns med på Pan Ams flight 103 till New York när det sprängdes över Lockerbie i Skottland 21 december 1988.

Förutom Meta Jonsson-Lindqvists särbo Bernt Carlsson omkom Elisabeth Svensson-Mulroy och flygvärdinnan Siv Engström. Deras anhöriga har nu rätt till de största skadestånd som någonsin betalats ut i Sverige.

- Bernt och jag skulle ha träffats dagen efter i New York för att sedan resa vidare till hans syster Inger där vi skulle fira jul, berättar Meta Jonsson-Lindqvist.

270 människor dog

270 människoliv krävdes vid attentatet. Förutom flygpassagerarna omkom även människor i det lilla skotska samhället. Libyen har nu accepterat att betala skadestånd på sammanlagt 22 miljarder kronor till de anhöriga. Det motsvarar 82 miljoner kronor per offer.

Men i fallet med den svenske diplomaten Bernt Carlsson går pengarna till hans tre syskon.

- På grund av hans arbete som FN:s speciella sändebud för Namibia var vi särbor. Men han bodde hemma hos mig när han var i Sverige, säger Meta Jonsson-Lindqivst.

Meningen var att de skulle ut och fira i New York dagen efter attentatet. Han var delaktig i det avtal som säkrade Namibias självständighet från Sydafrika och var

på väg med det till New

York där det skulle undertecknas.

Tänker inte processa

Det faktum att de var skrivna på olika adresser och inte hade några papper skrivna mellan sig gör att Meta Jonsson-Lindqvist inte har någon juridisk rätt till skadeståndet.

- Jag får inga pengar om inte hans syskon frivilligt tycker att jag har rätt till det. Men jag tänker inte processa om skadeståndet, det är under min värdighet.

Meta Jonsson-Lindqvist tycker inte att pengarna ersätter förlusten av människoliv, men hon anser att det ändå får stor betydelse för alla dem som miste sin familjeförsörjare.

- Och det är på tiden att det här bli avslutat. Men det vore dock makabert om

libyerna

inte är skyldiga utan går med på skadeståndet för

att slippa fortsatta sanktioner och isolering.

Per-Ola Ohlsson