Strömmen nu tillbaka i New York

Avbrottet kan ha berott på tre elkablar i Ohio

NYHETER

NEW YORK

Alla flygplatser var öppna och elförsörjningen åter i gång nästan överallt i de avbrottsdrabbade områdena i Kanada och USA på lördagen.

Men nyckelordet från myndigheterna var: spara.

Elen är återställd till ''100 procent'' i delstaten New York, sade guvernör George Pataki, men:

- Vi har fortfarande en skör balans mellan vad vi kan generera och efterfrågan i nätet. Stäng av lamporna, stäng av luftkonditioneringen och gå ut, rådde Pataki, som föreslog New Yorks parker eller stränder.

Förbjudet att bada

Det senare förslaget var dock inte så lyckat, eftersom elavbrottet som inleddes i torsdags gjort att reningsverken inte fungerat - bad är därför förbjudet vid alla New Yorks stränder.

Vädjanden om att spara energi hördes också från till exempel Detroit, Toronto och Ottawa.

- Allt är verkligen inte som normalt, sade den kanadensiska provinsen Ontarios premiärminister Ernie Eves, och varnade för att nya bakslag kan komma på måndag, då arbetsplatserna börjar kräva mycket el igen.

- Vi måste vidta mycket genomtänkta åtgärder för att säkerställa att vi har den grundläggande elen till det viktigaste. Folk kan inte vara lättsinniga med energin, sade Eves.

Kaos i tidtabeller för flyget

Flygplatserna i det drabbade området fungerade åter som vanligt på lördagen, men flygbolagen har fortfarande kaos i tidtabellerna.

- Flygbolag har varit tvungna att ställa in flygningar, även om flygplatserna är öppna som vanligt, sade en talesman för Port Authority, myndigheten som har ansvar för New Yorks Kennedy-, Newark- och LaGuardia-flygplatserna.

Torontos tunnelbana står stilla tills på måndag, men på lördagen började New Yorks tunnelbana att gå, och de sju miljoner dagliga resenärerna återfick sin normala service. Ljuset flödade återigen från de översta våningarna i Empire State Building och det grälla neonljuset tändes på Times Square. Publiken strömmade in på teatrarna på Broadway och New York Mets slog Colorado Rockies i baseball på Shea Stadium i Queens med 5-0.

Kontrovers mellan USA och Kanada

Orsaken till avbrottet har utlöst en kontrovers mellan USA och Kanada. Premiärminister Jean Chrétiens regeringskansli i Ottawa utpekade två kärnkraftsreaktorer som tänkbara felkällor, den ena i Pennsylvania och den andra vid Niagara i staten New York. USA:s myndigheter avvisade uppgiften och sade att både kraftverken var oskadda. I stället skulle felet ha uppstått i Kanada, sade bland andra New Yorks borgmästare Michael Bloomberg.

- För tillfället kan jag säga att vi fortfarande inte vet, och såvitt jag känner till vet ingen annan i Washington eller Ottawa eller någon annanstans, varför detta hände, sade Pataki.

Elkablar i Cleveland lade av

Kedjereaktionen som ledde till Nordamerikas största elavbrott genom tiderna började troligen genom att tre elkablar i Cleveland i Ohio lade av. Det sade Michael Gent, chef för kraftsamarbetsgruppen Nerc (North American Electric Reliability Council) på en presskonferens på lördagskvällen svensk tid.

Nerc bildades efter jätte-elavbrottet 1965, just för att förhindra upprepningar.

-?Vi är nu ganska säkra på att denna störning började i Ohio, sade Gent.

-?Vi försöker nu fastställa varför situationen inte kunde kontrolleras efter det att de tre första linorna kopplades bort.

TT-Reuters