De två ödestimmarna

Följ dramat – minut för minut

NYHETER

Aftonbladet har kartlagt vad som hände onsdagen den 14 augusti från det att strömmen gick till det att det officiella beskedet om att det inte var terrorister kom från president George W Bush.

22.11 (lokal tid 16.11). Elektriciteten slår av och luftkonditioneringar och hissar sluta gå. Till en början tror alla att det är ett vanligt strömavbrott.

22.12 (lokal tid 16.12). Myndigheterna inser att strömavbrottet är betydligt värre än man först trott. beredskapen höjs. Hela elförsörjningsnätet att slås ut. Hissar har stannat mellan våningar, tunnelbanan står still med passagerare i mörklagda tunnlar.

22.13 (lokal tid 16.13). Bussarna fylls när tunnelbanor och tåg står stilla. Civilförsvaret och polisen har höjd beredskap. Totalt har 50 miljoner människor drabbats. Oron börja sprida sig bland allmänheten. Är det en terroristattack?

22.15 (lokal tid 16.15). Alla tillgängliga polishelikoptrar går upp för övervakning. I New York kallas 2 000 extra polismän in vilket betyder att över 9 000 uniformerade polismän finns på gatorna för att behålla lugnet. Uppgiften om att det är en olycka börjar spridas mun till mun och via radio.

22.30 (lokal tid 16.30). Gatorna börja proppas igen med människor. Det är mitt på dagen och drygt 30 grader varmt. Alla ställer frågan: Vad är det som har hänt?

Kl 22.47 (lokal tid 16.47). Den svenska nyhetsbyrån TT sänder ut ett brådskande nyhetstelegram som flash, vilket innebär att larmet går på alla svenska nyhetsredaktioner. Så här ser texten ut:

TT-FLASH: STORA ELAVBROTT I NORDAMERIKA. Stora elavbrott rapporteras från New York, Detroit, Ottawa, Toronto. Minst en kraftverksbrand i New York, enligt Reuters.

22.50 ( lokal tid 16.50). Nyhetskanalen CNN går ut med uppgiften om att "De första rapporterna tyder på att det inte är terrorism"

23.00 (lokal tid 17.00). New Yorks borgmästare håller presskonferens som direktsänds i radio och tv och säger då:

– Jag kan säga med 100 procents säkerhet att det just nu inte finns några bevis på terrorism.

Borgmästaren ska fortsätta att uppreda detta hela kvällen.

24.00 (lokal tid 18.00). USA:s president George W Bush håller presskonferens där han slår fast:

– Detta var ingen terrorhandling.

Thomas Gustafsson