Ledare i Saddams gerilla gripen

– men sabotagen och attackerna fortsätter i Irak

Foto: AP
Våld och sabotage har blivit en del av vardagen i Irak efter kriget. Branden på bilden visar ett misstänkt attentat mot en pipeline i tisdags.
NYHETER

Said Ali Al Karim – kallad Profeten – har gripits i Irak.

USA anklagar honom för att ligga bakom en rad attacker mot de allierade styrkorna.

Samtidigt sprängdes i går Iraks viktigaste oljeledning.

Foto: REUTERS
Sprängd. Sent på fredagen sprängdes Iraks viktigaste pipeline – den till Turkiet. Ledningen har stoppats helt och nu tvingas myndigheterna till dagar av sanering och brandbekämpning.

Efter månader av problem öppnades Iraks stor pipeline till Turkiet nyligen. För USA har det varit viktigt att få igång produktionen, eftersom oljeförsäljningen är tänkt att finansiera landets återuppbyggnad.

Föråldrad utrustning

Sanktionerna mot Irak har gjort utrustning för utvinning och transport föråldrad. Och sedan ledningen väl börjat fungera har flera sabotage ägt rum.

I går började ledningen åter brinna och nu slår den av USA tillsatta myndigheten fast att det åter handlade om ett attentat.

– Branden på Turkietledningen var ett sabotage, säger oljeministern Thamer Ghadhban till AFP.

– Branden är under kontroll och vi kommer att släcka den.

Orsakades av sprängladdning

Ledningen brinner i Baiji, drygt 20 mil norr om Bagdad, och myndigheterna tror att branden orsakades av en sprängladdning.

Sabotage och attacker mot de allierade har blivit en del av vardagen efter kriget i Irak. I förrgår dödades en brittisk soldat vid attack mot en ambulans nära Basra och i dag besköts en amerikansk militärkolonn med granater och automateld i byn Abara nära Baquba, sex mil nordost om Bagdad. Enligt TT skadades minst en soldat och ett arméfordon förstördes innan amerikanska soldater gick till motattack med helikopter.

I dag rapporterar dock USA om ett gripande som de allierade betecknar som en stor framgång. Sedan i början av juli har man aktivt jagat Said Ali Al Karim – kallad Profeten.

Muslimsk präst och Saddams rådgivare

Den muslimske prästen hade före regimens fall en hög position inom Bathpartiet och var en av Saddam Husseins rådgivare. Efter kriget misstänks han ha varit en av de drivande krafterna inom den framväxande motståndsrörelsen.

Källor säger till tv-bolaget CNN att han troligtvis kommer att åtalas för att ha ”spridit material för att anstifta till våld mot koalitionens styrkor, för att ha finansierat attacker mot koalitionens styrkor och för innehav av illegala vapen”.

Militären uppger att man i samband med ett tillslag mot Said Ali Al Karims hem hittade dokument som uppmanade till kamp mot de allierade och ett brev som uttryckte stöd för 11 september.

Mattias Lundell