Tre s-löften för ja- seger 14 september

Persson försöker vända nej-opinionen inför folk- omröstningen om euron

Foto: Chris Maluszynski / SCANPIX
Göran Persson talar på Socialdemokraternas valupptakt i Upplands-Väsby. I ett manifest inför folkomröstningen utlovade Persson tre förändringar om det blir majoritet för övergång till euron.
NYHETER

Statsminister Göran Persson uppvärderade plånboksfrågorna då han på lördagen inledde en kraftsamling för att vända nejopinionen till ett ja i folkomröstningen om euron:

- Om fler kan få mer i plånboken stämmer det med socialdemokratisk jämlikhetspolitik, sade han på partiets valupptakt i Upplands-Väsby.

Han tog av sig i skjortärmarna och försäkrade de 600 partikamraterna att han aldrig skulle rekommendera jaröstning den 14 september om han inte var övertygad om att ekonomiska skäl talar för övergång till euron.

Göran Persson hänvisade flitigt både till sin uppväxt med snåla ekonomiska villkor och erfarenheterna från saneringen av 90-talskrisen.

Och han undervisade om att det för att förverkliga fortsatt s-politik krävs inflytande på internationell nivå:

- Det behövs både idéer, beslut och handling för att politiken ska bli meningsfull, fortsatte han och varnade för det utanförskap som ett nej skulle leda till.

Finanshajar

Både Persson och före honom kampanjgeneralen Anders Sundström varnade gång på gång för spekulation mot en ensam svensk valuta utanför euron.

- Valutahandlare är känsliga för stämningar och små ändringar, finanshajar kan börja handla med svenska kronor, befarade Persson.

Han lyfte också fram det europeiska samarbetet mot krig - Sverige lyckades från 1814 trassla sig ur det "månghundraåriga europeiska inbördeskrig" som vållat andra länder miljontals offer.

Persson landade till sist i att opinionen är rörlig och att det kan bli jaseger även om nejsidan nu leder.

- Se till att människor går och röstar. Röstar de ja, desto bättre, men se till att de deltar och tar ansvar för framtiden, manade han valarbetarna.

Tre jalöften

Någon nejföreträdare tog inte chansen att begära ordet ens vid en frågestund efter ett inledande samtal om argumenten för euron.

Utrikesminister Anna Lindh bedömde där att ett nej innebär att Sverige kan få euron tidigast 2011 eller 2012. Hon trodde att många missat att valutan inte byts förrän 2006 ens vid en jaseger i höst.

- Det finns ingen valsedel som innebär att vi kan se i backspegeln och säga att allt ska vara som det har varit, sade Anders Sundström.

Vid en pressträff efter talet bedömde Persson att förra årets vallöften kan klaras även vid en nejseger. Men det vore mycket tufft med ett nej i kombination med utebliven konjunkturuppgång.

I ett valmanifest inför folkomröstningen utlovar s-ledningen tre saker vid en jaseger: Ett center för Östersjösamarbetet ska inrättas, småföretag får ett program för exportstöd, och en pris- och konkurrenskommission ska pressa på för lägre priser i Sverige.

Valmanifestet

I ett socialdemokratiskt valmanifest utlovas tre nya insatser om svenskarna röstar ja till euron den 14 september:

Lillemor Melsted/TT