Ali Zafaranian:

Tjejer, ni får se ut precis som ni vill

NYHETER

Det finns en grej jag inte fattar. En kille kan ha tre tjejer samtidigt, men om tjejen gör likadant då kallas hon "hora". Killen kommer undan, men tjejen blir stämplad.

Vissa tjejer blir även stämplade om de är lite lättklädda, typ om de har en kort tröja, tajt kort kjol och är sminkade.

Varför är det så? Varför dömer vi folk för deras klädsel?

Tjejer ska kunna klä sig hur de vill utan att bli kallade fula ord, utpekade eller överfallna. Tjejer är ju också människor och i Sverige är människor fria. Fri betyder att man får ta på sig vad man vill och då borde man kunna göra det utan att bli stämplad eller dömd.

Jag och min familj är muslimer och i Koranen står det i och för sig att en kvinna ska ha på sig sjal, att man ska täcka sin skönhet. Men, vem avgör vad skönhet är? Vi tycker ju olika, så vad ska en kvinna täcka egentligen? Vad menar Koranen egentligen? Det är ju upp till varje person vad eller vem som är fin och mindre fin.

I Iran, där jag kommer ifrån, stenas kvinnor till döds om de inte är rätt klädda, om de inte döljer sina kroppar eller är otrogna. Männen kommer alltid undan. De riskerar aldrig att stenas till döds.

Min mamma har sett det flera gånger. Här i Sverige behöver hon inte ha slöja. Hon väljer själv. Det är det jag gillar med Sverige. Här får man se ut som man vill. Utan att vara rädd för att skadas. Eller?

Om man tittar på Fadime - hennes familj är kurder och muslimer precis som min familj är - som blev dödad bland annat för att hennes pappa tyckte att hon skämde ut familjen genom att vara tillsammans med en svensk kille.

Nu för tiden går invandrarkillar ut med svenska tjejer hela tiden, men hur många har läst i tidningen att en pappa har mördat sin son för att han går ut med svenska flickor?

Enligt Fadimes pappa började han och familjen förlora sin heder. Därför skulle han döda henne, så att hon inte skulle skämma ut honnom. Hur sjukt är det egentligen?

Det här händer väldigt sällan bland invandrarfamiljer. Till exempel har sångerskan Dilbas familj inga problem med att hon både gift sig och skilt sig med en svensk kille, Martin Svensson.

När jag och min mamma pratade om mordet på Fadime sa mamma att de som kan göra nåt sådant är inte färdigutvecklade. Min mamma är cool och har bra åsikter. Hon är också muslim, men bär inte slöja. Hon tycker det är onödigt och att man ska kunna visa världen hur man ser ut.

Man ska lära barnen från början att tjej eller kille har ingen betydelse. Det är bara titlar för att man ska kunna skilja på kropparna. Vi kanske inte tänker likadant, men vi är alla människor.

Tjejer, kom ihåg, skäms inte för hur ni ser ut eller klär er, men glöm inte vilka ni är. Mer eller mindre kläder gör ingen skillnad.

Läs fler ungdomskrönikor och festivaltidningen 08-Bladet på

Ali Zafaranian