Talman ger pension till fattig mormor

– som försörjer sina föräldralösa barnbarn

NYHETER

PÄRNU

En solskenshistoria från Östersjöstaden Pärnu har den gångna veckan gett kontrast till rapporterna om misstänkt korruption bland baltiska politiker.

Talmannen i Estlands parlament har beslutat skänka sin pension till en fattig mormor som försörjer sina föräldralösa barnbarn.

Pärnu Postimees skriver att historien började på en buss i staden, när en person erbjöd sin plats till en medelålders kvinna som ville sitta bredvid två skolbarn.

Överraskning

Kvinnan berättade att hennes dotter dött och att hon nu försörjde sina två barnbarn. Hon nämnde att det första halvåret varit ekonomisk hårt eftersom ingen socialhjälp betalats ut till familjen.

Främlingen tog mormoderns telefonnummer, klev av bussen och försvann.

Mormor i Pärnu glömde samtalet tills hon för en tid sedan fick en första rangens överraskning.

Från parlamentets kvinnliga talman Ene Ergma tar hon nu varje månad emot 2 000 kronor, motsvarande 1 200 svenska kronor, på sitt bankkonto.

Ene Ergma, 59, har passerat den formella pensionsåldern men fortsätter i värvet som talman. Eftersom hennes lön är cirka 40 000 estniska kronor i månaden, sex gånger medellönen i Estland, anser hon sig kunna avvara pensionspengarna.

Höjd pensionsålder

Främlingen från bussen hade tagit kontakt med det konservativa regeringspartiet Res Publicas parlamentsledamot från Pärnu, som i sin tur berättade om den fattiga mormodern för sin partikamrat Ene Ergma.

Estland höjer gradvis pensionsåldern för kvinnor så att den 2016 ska ha nått männens nivå, 63 år. När man som Ene Ergma är född 1944 så är pensionsåldern för närvarande 58,5 år.

Pensionen i Estland ligger oftast mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden. Kalla vintrar, som den förra, kan en pensionärs kostnader för enbart boendet stiga till närmare 1 500 kronor.

Pärnuhistorien förtäljer inte om talmannen Ene Ergma har några politiska planer för alla de fattiga mormödrar som hon inte kan stödja personligen.

Arne Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM