Dansk soldat dödad i eldstrid

Upptrappade attentat och sabotage i Irak: sju döda och 59 skadade

Foto: AP
En turkisk oljetransport passerar den brinnande oljeledningen vid Baiji i norra Irak. Första sabotaget mot den 95 mil långa pipelinen, som går från Kirkuk till Turkiet, gjordes i fredags. I dag var det dags igen.
NYHETER

Nu trappas de våldsamma attentaten och sabotagen upp i Irak.

I går dödades en dansk soldat.

I dag dödades sex fångar och 59 skadades när Abu Gharibfängelset i eftermiddag besköts med granateld.

Och den viktiga oljeledningen till Turkiet har sprängts – igen.

Foto: AP
USA-soldater inspekterar en saboterad vattenledning i Bagdad. Två män på motorcykel sprängde tidigt på söndagsmorgonen ett hål i ledningen på 1,6 meter i diameter. Vägen under vattenfylldes snabbt. 300000 människor är nu utan vatten.

På lördagen meddelade de amerikanska trupperna att Said Ali Al Karim – kallad Profeten – gripits. Han misstänks vara en av ledarna i den framväxande motståndsrörelsen och de allierade jagade honom i en och en halv månad.

Gripandet av ”Profeten” sågs som en stor framgång. Men effekten verkar ha uteblivit.

Nya attacker senaste dygnet

I stället har det senaste dygnet fyllts av nya attacker och sabotage. Och den första attacken kom redan i går kväll.

Två irakier och en dansk soldat sköts ihjäl i en eldstrid. Enligt det danska operativa kommandot var den 34-årige soldaten ute på ett rutinmässigt patrulleringsuppdrag.

Den danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att de danska soldaterna försökte komma i kontakt med en grupp irakier i en lastbil. En eldstrid bröt ut och den danske soldaten och två irakier dödades. Ytterligare en irakier skadades.

Danmark har 420 soldater i Irak, som huvudsakligen arbetar tillsammans med de brittiska trupperna i Basraområdet. Soldaten fördes till ett fältsjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Därmed har Danmark förlorat sin första soldat i Irak.

Nya sabotage

Senare under natten exploderade Iraks viktigaste oljeledning – för andra gången på lika många dygn. USA har sett det som avgörande att få igång oljeproduktionen, eftersom försäljningen ska finansiera landets återuppbyggnad. Sanktionerna mot Irak har gjort utrustning för utvinning och transport föråldrad. Dessutom har en lång rad sabotage stoppat de amerikanska planerna.

Tidigt på söndagsmorgonen sprängde två män på motorcykel ett hål i en stor vattenledningen in till Bagdad. Hundratusentals människor blev utan vatten och en väg vattenfylldes innan reparationsarbetet kunde komma igång.

Granatattack mot fängelse

På lördagen skördades nya dödsoffer. Enligt den amerikanska militären attackerades Abu Gharibfängelset med tre granater. Tre fångar dödades omedelbart, medan tre andra dog av sina skador. Ytterligare 59 skadades.

Våldet fortsatte efter attacken. En kameraman från Reuters, Mazin Dana, sköts i huvudet när han filmade utanför Abu Gharibfängelset. Den amerikanska militären ska utreda händelsen.

Körde på landminor

Senare på söndagen skadades fem amerikanska soldater när deras kolonn körde på tre landminor nära staden Ramadi, i västra Irak, skriver AFP/TT.

Ett pansarfordon förstördes vid explosionerna, som inträffade vid 17-tiden. Det fanns inledningsvis inga uppgifter om vilka skador soldaterna hade ådragit sig.

De amerikanska trupperna, som tog sig fram med två pansarfordon och fyra jeepar, hittade ytterligare en mina och desarmerade den. Därefter spärrade soldaterna av vägen som ligger drygt tio mil väster om huvudstaden Bagdad.

Mattias Lundell