USA sköt ihjäl fotograf i Irak

Filmade stridsvagnen – och sköts i huvudet

Foto: Mazen Dana/ REUTERS
Reutersfotografen Mazen Dana hade ingen chans. Hans sista video visar hur den amerikanska stridssvagnen öppnar eld – och hur Danas kamera fller till marken.
NYHETER

Kameramannen Mazen Dana, 43, filmade sin egen död.

Sekunderna efter bilden togs öppnade den amerikanska stridsvagnen eld mot Reutersjournalisten.

Han träffades i huvudet och omkom omedelbart.

Foto: Nayef Hashlamoun/ REUTERS
Fotografen Mazen Dana arbetade för nyhetsbyrån Reuters och försåg hela världen med bilder från Irak. Här under ett uppdrag i Hebron på Västbanken.

Den palestinske kameramannen Mazen Dana arbetade på söndagen utanför Abu Ghraibfängelset i Bagdad. Han filmade vid fängelset där sex fångar dödades och 59 skadades i granatattack tidigare under dagen.

Utredning inledd

Den amerikanska militären har bekräftat dödsskjutningen av Mazen Dana. Enligt militären har en utredning inletts för att klarlägga vad som hände.

Flera ögonvittnen berättar dock för Reuters att Mazen Dana sköts ned av en amerikansk stridsvagn. Och bevisningen verkar tydlig, enligt nyhetsbyrån visar de sista sekunderna av Mazen Danas film hur en amerikansk stridsvagn svänger upp framför kameran.

Strax därefter blixtrar flera skott från stridsvagnen och Mazen Danas kamera faller till marken.

De amerikanska styrkorna i Irak har ännu inte kommenterat händelsen. Pentagons talesman Bryan Whitman bekräftar dock att Mazen Dana sköts till döds av amerikanska soldater.

”Öppnade eld mot en individ”

– De allierade styrkorna öppnade eld mot en individ nära Abu Ghraibfängelset, säger Bryan Whitman.

– Individen identifierades senare som en reporter. Personen evakuerades till det 28:e fältsjukhuset och dödförklarades vid ankomst. Händelsen är under utredning.

Mazen Dana är den sjuttonde journalisten som dödas sedan krigsinledningen i mars. Han blev också den andra kameramannen från Reuters att falla offer för amerikansk eld. I krigsslutet i april sköts en av hans kollegor till döds när en stridsvagn öppnade eld mot journalisthotellet Palestine i Bagdad.

Mattias Lundell