"Barnens morfar är pedofil"

Vän till familjen: Därför kidnappades pojkarna

NYHETER

När skolan börjar i Oslo i dag står två stolar tomma.

De båda bröderna har kidnappats av en läkare i Stockholms skärgård.

Han och de övriga i pappans släkt är övertygade om att barnen utsatts för sexuella övergrepp i Norge.

Men norska och svenska domstolar tror dem inte.

Foto: STEFAN MATTSSON
flydde Pappan misstänkte att hans barn utsatts för sexuella övergrepp av deras morfar och gömde sig därför i juni med sönerna. I går greps han av polis men hans svåger tog barnen med sig och flydde - framför ögonen på polisen - till okänd plats.

De båda bröderna, sju och åtta år, som fördes bort i lördags av läkaren på Blidö i Stockholms norra skärgård är fortfarande försvunna.

Barnens pappa, en 51-årig överläkare, sitter nu i häktet i Göteborg. Han är anhållen för egenmäktighet med barn. Ett brott som kan ge upp til fyra års fängelse.

I slutet av juni flydde han med sina båda äldsta söner för att förhindra att de lämnades till mamman i Norge. Sedan 1 augusti har han varit anhållen i sin frånvaro.

"Pappan är livrädd"

- Han är livrädd att hon ska låta dem resa till morfadern som han hävdar har förgripit sig sexuellt på barnen, säger en vän

till överläkaren.

Läkaren, som är överläkarens svåger, försvann med pojkarna när polisen kom för att gripa deras pappa i lördags eftermiddag.

Barnen ska till Norge

Enligt en dom i länsrätten i Göteborg ska de båda bröderna snarast tas om hand och föras till mamman och sin lillebror i Norge.

Men pappan och hans släkt tänker inte låta det ske. De är övertygade om att barnen regelbundet utsatts för sexuella övergrepp av sin nu drygt 70-årige norske morfar.

Pappan har flera gånger polisanmält morfadern. Men kommissarie Dag Øyen, som lett polisutredningen, säger till norska VG att den lades ned sedan inget straffbart framkommit.

Striden om barnen och beskyllningarna mot morfadern har pågått sedan överläkaren och hans norska fru ansökte om skilsmässa 1999.

Överläkarens släkt och vänner, liksom barnpsykologer och brottsofferjour, tror på uppgifterna om övergreppen. Därför hjälper de pappan att gömma barnen. Och de hävdar att pojkarna mår bra.

Mannens advokat har begärt att omhändertagandet av pojkarna ska ställas in. Men ännu har länsrätten inte tagit ställning till hans begäran.

Ger inte upp

Den norska mammans vänner som ledde polisen till överläkarens gömställe i lördags har dock inte gett upp.

- Vi tänker komma tillbaka till Sverige nästa helg om inte barnen kommit till rätta då. Och då ska vi vara flera så att vi inte misslyckas, säger mammans granne Pål Morten Hverven.

Polisen har fått in flera tips om de kidnappade pojkarna men har ännu inte hittat dem och läkaren.

Tidigare artikel

Peter Pettersson