"Ta ner parabolen - annars vräks ni"

Invandrare som vill se tv från hemlandet kan tvingas flytta

Foto: PER JOHANNESSEN
KAN INTE LÄNGRE SE PROGRAMMEN Tulau Celik i Vårby gjorde som hon blev tillsagd och flyttade in sin parabol på balkongen. Nu kan hon inte längre se turkisk tv - dessutom kan hon inte stänga altanfönstren ordentligt.
NYHETER

På Bäckgårdsvägen i Vårby gård bor många invandrare.

Paraboler är deras enda sätt att titta på forna hemlandets tv.

Nu hotar hyresvärden att vräka de hyresgäster som inte flyttar eller tar bort sin parabol.

Så här får det inte se ut enligt Markarydbostäder.

- Våra hyresgäster har fram till vecka 36 på sig att ta ner eller flytta parabolerna. Parabolerna kan endast få sitta på balkongerna och besiktigas av mig för att godkännas, säger Thomas Larsson som är biträdande områdeschef på Markarydsbostäder.

Dåligt hanterat

Av de 695 lägenheterna har 86 familjer paraboler. Ali Akan och hans familj är en av dem. De är väldigt tveksamma till hyresvärdens sätt att hantera parabolproblemet.

- Vi välkomnar värden att ingå en diskussion med oss. Vi har flera förslag på gemensamma lösningar men de vägrar att prata med oss, säger han.

Finns förslag

Ali Akan och hans grannar anser att Markarydsbostäder kan komma på en lösning i samarbete med hyresgästerna och de är villiga att stå för kostnaderna. Ett förslag är att samtliga paraboler sätts upp på taket eller att en gemensam stor parabol införskaffas.

Ali Akan har fortfarande kvar sin parabol utanpå balkongräcket.

- Skulle vi sätta den inne på balkongen skulle vi inte få in alla kanaler vi behöver. Jag vill kunna se nyhetskanalerna från Turkiet, min son sporten och min yngste son barnkanalerna. Det är viktigt för oss.

Skulle en gemensam parabol sättas upp på taket skulle hyresgästerna kunna få in 1 200 kanaler.

Uppsägningsbrev

- Det finns ett kabelnät i dag med många kanaler. Det borde räcka, säger Thomas Larsson.

Ali Akan fick ett brev förra veckan:

"Enligt tidigare brev så skulle er parabolantenn vara borta alternativt sättas innanför BALKONGRÄCKET. Då detta ej hörsammats kommer ni att sägas upp från ert lägenhetskontrakt, uppsägningsbrevet kommer per post." Undertecknat Thomas Larsson.

Kan tvingas flytta

- Jag har bott här i tjugo år och det har aldrig varit några problem. Men sedan Markaryd tog över för två år sedan har det varit problem med allt, säger Ali Akan.

Om tre veckor kommer Thomas Larsson att göra en sista besiktning av parabolerna. De som inte har flyttat eller tagit ner parabolerna då tvingas att flytta. Men enligt Ali Akan är sista ordet ännu inte sagt.

Susanne Nylén