Riskerar sina liv för freden

Svenska aktivister kämpar för utsatta – över hela världen

NYHETER

Andreas Klominek kedjade fast sig i ett flyktinghem på Västbanken.

På söndagen greps han av israelisk militär – strax innan huset jämnades med marken.

Han är en av flera svenska aktivister som riskerar sina liv runtom i världen.

GRIPEN AV MILITÄR Andreas Klominek, 20, möter palestinier på Västbanken. På söndagen greps han av israelisk trupp när han kedjat fast sig i ett hus som skulle rivas. Klominek är en av de fredsaktivister som riskerar sina liv runtom i världen.

Andreas Klominek, 20, från Stockholm tillhör fredsrörelsen International solidarity movement (ISM). På söndagen greps han nära Nablus på Västbanken.

Stannade i huset

Klominek hade tillsammans med en brittisk kamrat kedjat fast sig i ett hus som israeliska soldater skulle tömma och jämna med marken.

Familjen som bodde i huset anklagades av den israeliska militären för att ha attackerat en bosättning i Israel. Familjen fick två minuter på sig att lämna huset. Andreas och hans kamrat lämnade inte huset frivilligt.

Till militärbas

– När vi vägrade slog de sönder låsen med en slägga, satte på oss handbojor och ögonbindlar och förde oss till en stor militärbas i Nablus. Därifrån fördes vi till polisstationen i bosättningen Ariel, säger Andreas Klominek till TT.

ISM är en löst sammanhållen organisation av aktivister från Europa och USA som försöker hejda Israels rivande av palestinska bostadshus och byggandet av en barriär genom Västbanken.

Deras metoder grundar sig på icke-våld.

Tre fredsaktivister förklarar: Därför vill vi göra en insats

Zendry Svärdkrona