”5000 döda i värmeböljan”

Frankrikes regering får hård kritik

NYHETER

PARIS

Frankrikes socialminister Jean-Francois Mattei sade på måndagen att uppemot 5000 människor kan ha dött under den senaste tidens värmebölja i landet.

– Siffran 5 000 nämndes i går. Det är en hypotes. Det är möjligt men det är bara en hypotes, sade Mattei i fransk radio.

Mattei, som hamnat i skottgluggen för att inte tillräckligt snabbt ha uppmärksammat värmeböljans förödande konsekvenser, sade även att dödssiffran grundar sig i uppskattningar och att det exakta antalet dödsfall inte går att säkerställa förrän om flera veckor.

På måndagen krävde även värmen sitt första politiska offer när Lucien Abenhaim, generaldirektör för hälsovården i landet, lämnade in sin avskedsansökan till Mattei.

I ett brev till Mattei skrev Abenhaim att han lämnar in sin avskedsansökan på grund av de ''kontroverser som omgärdar hanteringen av epidemin (av dödsfall) som är kopplad till värmeböljan''.

Underskattning

Det är främst äldre och sjuka personer vars tillstånd redan var kritiskt som dött av värmen, som tidvis uppgick till 40 grader. Både representanter för läkarkåren och den politiska oppositionen har anklagat regeringen för att underskatta hettans skadeverkningar och för att ha reagerat för långsamt.

Anklagelserna grundar sig i att regeringen först i torsdags, när kulmen på värmeböljan passerat, gav order om att utöka antalet sjukhusplatser och kalla in ytterligare sjukhuspersonal. Premiärminister Jean-Pierre Raffarin tillbakavisade dock anklagelserna i söndags och sade att dödsfallen orsakats av att äldre människor hade övergetts av anhöriga och hemtjänst på semester.

Men Mattei medgav på måndagen att socialmyndigheternas varningssystem inte fungerat tillfredsställande under värmeböljan.

– Vi fick inte den information och de varningssignaler som vi borde ha fått. Socialministern, som står framför er nu och som tar fullt ansvar, fick inga varningssignaler, sade han.

Häftiga stormar

Trots att rekordvärmen nu verkar ha passerat fortsätter vädrets makter att påfresta myndigheterna och invånarna i Frankrike. Kortvariga men häftiga stormar drog i söndags kväll in över landets södra och östra delar och orsakade både dödsfall och materiell förödelse.

I Alperna omkom två personer och flera järnvägsförbindelser låg nere under flera timmar. I regionen Rhone-Alpes blev tiotusentals hushåll utan ström sedan nedblåsta träd slitit av kraftledningar.

Även Spanien utsattes för ett häftigt regn- och stormoväder i söndags och tågtrafiken mellan Barcelona och Valencia försenades under flera timmar. Enligt räddningstjänsten orsakade regnen även stor materiell skada på hus på den spanska östkusten.

Både spanska och franska meteorologer räknade dock med att ovädret skulle mildras under måndagskvällen.

TT-AFP