Här är risken för terrorattacker störst

USA fyra på listan över länder som löper störst risk för nya attacker

NYHETER

Nya terrorattacker liknande de mot USA den 11 september kommer att hända igen.

Högriskländerna är Colombia, Israel, Pakistan, USA och Filipinerna.

Ett London-baserat företag har kalkylerat risken för attentat i 186 länder.

Foto: Getty
Bogota, Colombia Ett dödsoffer bärs bort efter att en bilbomb exploderat utanför en nattklubb i Bogota, Colombia, i februari i år. Attentatet krävde 32 liv. Colombia toppar listan över länder där risken för nya terrorattentat är störst.

”World Terrorist Index”. Det är namnet på listan där ett brittiskt forskningsföretag värderar risken för nya terrorattacker nästa år.

London-baserade World markets research center har kommit fram till att risken för nya attacker är störst i Colombia, Israel, Pakistan, USA och Filipinerna.

Landet som löper lägst risk att bli utsatt för attacker är Nordkorea, skriver USA Today.

Terrorister vanligare i Europa

De faktorer företaget tagit hänsyn till är bland annat vilka terrorgrupper som finns i landet, hur ofta man blivit utsatt för tidigare attacker och hur omfattande attackerna varit. Man tar också hänsyn till vilka medel de olika terrorgrupperna har och vilka motiv de har till att utföra nya attacker.

I rapporten står det bland annat att militanta islamistiska nätverk är mer utbredda i Europa men att USA:s utrikespolitik ändå gör landet till ett troligare mål.

Amerikanska intressen i andra länder ses också som legitima mål för attacker enligt rapporten.

Storbritannien bäst

Rapport-författarnas eget hemland, Storbritannien, hamnar på listans tionde plats på grund av sina starka band till USA och sin inblandning i krigen mot Afghanistan och Irak.

Men Storbritannien anses också vara bäst i världen på att bekämpa terrorism efter åratal av attacker från IRA, skriver USA Today.

I listan på 186 utvärderade länder återfinns Sverige och Norge i topp-100. Danmark anses vara farligast av de nordiska länderna. Danmark hamnar på 70:e plats bland länder med låg till medelmåttig risk.

Anledningen anses vara det danska stödet för USA och deltagandet i kriget i Irak.

Malin Ekmark