”Två ministrar avgår efter EMU-valet”

Göran Persson ombildar regeringen efter EMU-valet, uppger Aktuellt.

NYHETER

Statsminister Göran Persson planerar att ombilda regeringen efter EMU-omröstningen, erfar SVT:s Aktuellt.

Bland annat uppges att Margareta Winberg vill lämna regeringen, något hon själv förnekar.

Enligt Aktuellts källor kommer två ministrar att sluta, vice statsminister Margareta Winberg och bistånds- och migrationsminister JanO Karlsson. Winberg uppges själv ha begärt att få sluta efter nio år i regeringen.

Men det tillbakavisas av henne själv.

– Jag har ingen dold dagordning. Jag har inga planer på att på eget initiativ avgå och har inte bett att få lämna efter folkomröstningen. Jag kan bara tolka sådana uppgifter som illvillig ryktesspridning och det gör mig mycket upprörd, säger Margareta Winberg till TT.

– Jag kan inte kommentera om det blir någon regeringsombildning eller ej eftersom det bara är statsministern som bestämmer det, säger hon fortsättningsvis.

”Bara Persson som vet”

Jan O Karlssons pressekreterare Odd Guteland kunde på måndagskvällen varken bekräfta eller dementera uppgifterna:

– Den enda som vet hur regeringen ska se ut i framtiden är Göran Persson, allt annat är spekulationer, säger han.

Skälet till att Karlsson skulle få lämna regeringen uppges vara de stormar som med jämna mellanrum blåst upp kring hans person.

I november 2002 gällde det den uppmärksammade kräftskivan i hemmet som staten betalade. Karlsson betalade tillbaka de 3700 kronorna men flera ledande s-politiker krävde hans avgång. Även hans löner har rönt uppmärksamhet.

Förutom sin statsrådslön på 43000 kronor i månaden skulle han också få 80000 kronor i månaden i ersättning från revisionsrätten under tre år. För att tillmötesgå kritiken mot dubbla ersättningar beslöt han att skänka bort statsrådslönen till Olof Palmes Minnesfond.

Splittring i partiet

Inte heller Göran Perssons presschef, Anna Helsén, ville på måndagskvällen kommentera om uppgifterna om en regeringsombildning stämmer:

– Det där är något som bara Göran Persson vet, säger hon.

Den senaste tiden har splittringarna mellan ja- och nejsidan inom socialdemokraterna uppmärksammats mycket i medierna. Framför allt debatten mellan ja- och nejsägarna inom regeringen har varit i fokus.

Göran Persson har kritiserat flera av ministrarna som vill ha ett nej i EMU-omröstningen. I en tidningsintervju avfärdade han bland annat Marita Ulvskogs farhågor om att EU och euron skulle leda till en superstat med att hennes analys är fel. Göran Persson sade i intervjun även att det inte längre är någon idé att diskutera euron med Leif Pagrotsky. Uttalandet var dock inte riktat mot enbart Pagrotsky ville statsministern förtydliga senare. Han anser att hela den interna EMU-debatten mellan ja- och nejsägarna i regeringen är slutförd.

I fredags försökte partiet dock dämpa debatten mellan Persson och ministrarna. Både Persson och en av de kritiserade, kulturminister Marita Ulvskog, beklagade debatten och tycker att det är bra att ha såväl ja- som nejministrar i regeringen.

Persson sade i samband med partiets kommunkonferens i Upplands-Väsby i fredags också att en regeringsombildning inte var aktuell.

– Jag har inga som helst planer på att ombilda regeringen, sade Persson då till TT.

TT