Nio pekas ut för hotellbomben

– misstänkta terrorister visas upp på bild

NYHETER

Terrorismens värld blir allt mindre dold.

Indonesisk polis namngav på tisdagen nio personer som misstänks vara inblandade i bombdådet mot Hotell Marriott i Jakarta.

Samtidigt fortsätter sökandet efter fler huvudmisstänkta.

Foto: REUTERS
Erwin Mappaseng vid kriminalpolisen i Jakarta visar upp bilder på några av de misstänkta för terrordådet mot Marriott hotell.

I söndags uppgav indonesisk polis att de gripit nio personer misstänkta för att ligga bakom bombattentatet mot Hotell Marriott i Jakarta den 5 augusti i år då tolv människor dog och drygt 140 skadades.

På tisdagen gick man ut med namn och identitet på samtliga nio.

En av de misstänkta, Idris alias Jhoni Hendrawan, är troligen den som rekryterat självmordsbombaren Asmar Latin Sani vars kropp hittades i ruinerna av hotellet.

Hendrawan var även inblandad i terrorattentatet på Bali uppgav polischef Erwin Mapasseng till AP.

Toni Togar, en annan av de gripna misstänkta terroristerna, rånade enligt polisen nyligen en bank. Pengarna ska ha gått till att finansiera hotellbomben.

De huvudmisstänkta för planeringen av bombattentatet är ännu inte gripna. Polisen letar bland annat efter två malaysier, doktor Azhari Bin Kusin och Nurdin Top, samt en indonesier känd under namnet Zulkarnaen.

Hambali, även känd som Riduan Isamuddin, som greps i Thailand i förra veckan och nu sitter i amerikanskt häkte misstänks även vara inblandad i dådet i Jakarta. Polisen säger sig ha spårat ett pengaflöde på 45 000 dollar till Hambali.

- Hambali skickade pengarna i juli 2003 från Thailand via en person från Malaysi som i sin tur åkte till Indonesien och gav dem till en av bombmännen, troligen för att finansiera attacken mot Marriott, säger Mapasseng till AP.

Hambali misstänks även vara inblandad i attacken mot World Trade Center och bombdådet på Bali.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM