540 000 tabletter hittades i razzia

– största dopnings- beslaget hittills i Sverige

NYHETER

Vid en razzia mot ett Stockholmsföretag gjorde tull och polis i fredags ett rekordbeslag av dopningspreparat: 540.000 tabletter, ampuller och flaskor.

Det är ännu oklart vad beslaget är värt på den illegala marknaden. Dopningsexperter tror att vi kommer att se fler storbeslag i framtiden.

Det var i fredags som tull och polis slog till mot ett företag i Hammarbyhamnen i Stockholm och gjorde rekordbeslaget av dopningspreparat.

– Beslaget är enormt stort. Det tar tid att gå igenom allting. Men enligt förpackningstexterna handlar det om olika hormonpreparat som exempelvis anabola steroider.

Det säger kammaråklagare Katarina Bergström till tidningen Metro.

Flera inblandade

Vid razzian greps en 45-årig svensk medborgare. På måndagen häktades han av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt smugglingsbrott och grovt dopningsbrott.

Enligt Metro är tullen och polisen förtegna om utredningen, men de säger att de utgår från att flera personer är inblandade.

Preparaten är insmugglade från ett annat land, men varken polisen eller tullen vill ange vilket.

Oklart värde

Något uppskattat värde på rekordbeslaget finns ännu inte. Genom stickprov ska man fastställa hur starka preparaten är.

– Det tar tid att räkna om allting för att få en uppfattning om vad partiet kan vara värt på den illegala marknaden, säger Lennart Nilsson, tillförordnad chef på tullens brottsutredningsenhet.

I april i år gjordes ett annat stort beslag av dopningspreparat. Men det beslaget var inte ens i närheten av förra veckans rekordbeslag. Beslaget i april var på 45.000 tabletter och 20 kilo ampuller gömda i en bil. En 28-årig tysk medborgare greps, skriver Metro.

Dopning stort i Sverige

Mats Garle är chef för dopingslaboratoriet på Huddinge sjukhus. Han säger att dopning har blivit ett stort bekymmer i Sverige. Vanligast är att unga killar injicerar olika preparat.

– Vi har inte sett någon trend som visar på att användandet minskar, säger Mats Garle till aftonbladet.se.

Till hur många dopningsmissbrukare skulle rekordbeslaget räcka?

– Nybörjare brukar köra en kur på åtta veckor. Då tar de två till tio tabletter per dag. Injektionsampuller brukar man ta en i veckan, men det förekommer att man tar tre till fyra ampuller i veckan.

Går det att sätta ett ekonomiskt värde på beslaget?

– Tabletterna brukar kosta ett par kronor styck och ampullerna 150-250 kronor. Det är uppenbart att det finns en avsättning för de här preparaten, säger Mats Garle.

Storbeslag av det här formatet tror han att vi kommer att se mer av i framtiden.

Effekter av dopning

Malin Ekmark