Super-geniet på besök i Sverige

Kärnfysikern Stephen Hawking får medalj av Thomas Östros

1 av 2 | Foto: AP
Matematikern och fysikern Stephen Hawking sitter i rullstol och talar via en dator. Under sin karriär gjort flera banbrytande upptäckter.
NYHETER

Kändisfysikern Stephen Hawking är i Sverige.

Förutom att motta medalj ger han också en öppen föreläsning på Stockholms universitet.

Mannen som av många har kallats "vår tids största geni" är i Sverige sedan i torsdags för att delta i ett Nobelsymposium i Sigtuna.

Under tisdagen ska han ge en föreläsning på temat ” Can fundamental theory predict the universe?”

Får medalj

I kväll avslutas symposiet med en öppen föreläsning på Stockholms universitet, och Hawkings ska då även få motta Oskar Kleinmedaljen ur utbildningsminister Thomas Östros hand:

- Kungliga vetenskapsakademien delar ut Oskar Kleinmedaljen som tack till de fysiker som föreläser under symposiet. Det känns extra roligt att dela ut den till Stephen Hawking och vi hoppas på fullt hus ikväll när han föreläser, säger Eva Krutmeyer som är pressekreterare på Kungliga vetenskapsakademien.

Svarta hål

Matematikern och fysikern Hawkings har under sin karriär gjort flera banbrytande upptäckter.

Genom att tillämpa ett kvantmekaniskt synsätt har han lyckats visa ett antal uppseendeväckande egenskaper hos svarta hål.

Boken blev bästsäljare

Hawking blev känd för de breda massorna genom sin bästsäljande bok ” A brief history of time” där han på ett lättfattligt sätt gick igenom universums historia .

Han har figurerat mycket i media, bland annat har han varit med som statist i Star Trek samt lånat ut sin röst till den tecknade serien ”The Simpsons”.

Talar via dator

Hawking har sedan barndomen lidit av Lou Gehrigers sjukdom, vilken påverkar muskelkontrollen. Detta har gjort att han sitter i rullstol och talar via en dator.

Trots att läkarna bara gav honom några år till att leva när han var 21 är Stephen Hawking idag 56 år. Han lever i England med fru och tre barn.

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM