Barsebäcks chefer anmäls till åklagare

– bristande rutiner i säkerhet misstänks

NYHETER

För första gången lämnar Kärnkraftinspektionen ett fall om bristande rutiner i säkerhet och konstruktionsgranskning, till åklagare. Det är ledningen för Barsebäck 2, som nu anmäls till åklagare, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Barsebäck 2 stängdes av mellan 15 januari och 7 mars sedan man upptäckt fel på matarvattenledningarna och en ny tysktillverkad vattenblandare. Före stoppet hade vattenflödet in i reaktortanken varit ojämnt i flera månader.

Vad som hänt var att isoleringsmaterial lossnat på insidan av ett vattenrör och kommit ut i reaktortanken där kärnkraftstavarna finns. Trots att vattenflödet varit ojämnt sen november-december, stoppades inte Barsebäck 2 förrän den 15 januari.

Det är det dröjsmålet som SKI nu vill att åklagaren ska granska. Dessutom vill SKI att åklagaren ska undersöka närmare hur Barsebäck 2 sköter sina kontroller. SKI hävdar att Barsebäcks Kraft AB mer noggrant borde ha kontrollerat varför vattenflödet var så ojämnt direkt när upptäckten gjordes i november.

Under sommaren har SKI undersökt vinterns händelse ytterligare. Innan reaktorn får återstartas efter det ordinarie sommarstoppet, kräver SKI att Barsebäcks ledning presenterar vilka åtgärder som görs för att förbättra rutinerna, innan verket startas igen.

TT