Allt fler beroende av internetporr

Mansjouren: I regel yngre som drabbas

NYHETER

Antalet samtal till Mansjouren har fyrdubblats på tre år och nu ringer runt femtusen män till jouren varje år.

Allt fler samtal handlar om beroende av internetporr.

Foto: Getty Images

Mansjouren i Stockholm har tillsammans med Manliga Nätverket inrättat en speciell telefonlinje för dem som upplever sig beroende av pornografi och sex.

RFSU överbelastat

– RFSU har också en sådan rådgivning, men de är överbelastade och hänvisar till oss i stället. De som ringer är i regel något yngre killar, som har upplevt att deras porrkonsumtion på nätet gått överstyr och att de inte längre mår bra, säger Mårten af Ekenstedt, volontär på mansjouren i Stockholm.

Mansjouren erbjuder dem som vill att delta i samtal om sitt beroende, och många som kommer till jouren för samtal mår mycket dåligt och skäms:

– Vi har haft killar här på samtal som mått så dåligt över sitt beteende att de velat ta sitt liv, så det är ett allvarligt problem.

Mårten af Ekenstedt tror att mörkertalet när det gäller missbruk av internetporr är stort:

– Det här är inte ett problem som man diskuterar med sina kompisar, och många vill helst glömma och förtränga det.

”Ensamhet och ordlöshet

När man talar om missbruk av internetporr handlar det inte om enstaka besök på porrsajter av ren nyfikenhet då och då, utan ett tvångsmässigt, ständigt letande efter porr:

– De här killarna får oftast inte utlösning utan det är själva surfandet och samlandet av bilder som är det centrala. Det handlar inte om sex utan om något annat.

På mansjouren har man diskuterat mycket på vad porrberoendet beror på:

– På något sätt tror jag att det handlar om en ensamhet och ordlöshet. Många saknar någonting i sitt liv, utan att veta vad det är. Då försöker man ersätta det med porr, säger Mårten av Ekenstedt.

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM