De Mello – konflikthärdad diplomat med rutin

Carl Bildt: Förlusten av Sergio känns oerhört tung

NYHETER

När FN-chefen Kofi Annan i maj utsåg 55-årige brasilianen Sergio Vieira de Mello till sitt sändebud i Irak var det en av världsorganisationens mer konflikterfarna diplomater som fick jobbet.

På meritlistan stod ledande FN-insatser i krigsdrabbade områden som Kosovo och Östtimor.

Foto: AP
Sergio Vieira de Mello.

I Kosovo jobbade han bland annat med den före detta svenska statsministern och moderatledaren Carl Bildt.

– Sergio Viera de Mello var det allra bästa av engagemang och kompetens som FN kunde ge. Jag vet att hans bortgång i dag känns mycket tung för alla som varit och är engagerade i alla världsorganisationens insatser. Att han ofta nämndes i spekulationerna om nästa generalsekreterare var ingen tillfällighet, säger Carl Bildt i ett skriftligt uttalande på tisdagskvällen.

– Förlusten av Sergio känns oerhört tung. Det är först och främst en svår förlust för hela FN-systemet men därtill en personlig förlust för både Anna Maria och mig själv. Han var en god vän i Genevé, Zagreb, Sarajevo och Pristina under dagar som inte alltid var lätta men alltid bars fram av en engagemang för det svåra arbete som bara FN kunde utföra.

Den 55-årige de Mello avbröt tillfälligt sitt arbete i Geneve som chef för FN:s människorättskommissariat OHCHR och anlände till Bagdad i juni för att under fyra månader leda FN:s arbete i den irakiska huvudstaden.

De Mello inledde sin FN-karriär på flyktingkommissariatet UNCHR 1969. Inom UNHCR arbetade han sedan med fredsbevarande insatser på olika poster i bland annat Bangladesh, Sudan, Cypern, Mocambique, Peru och Libanon.

1988 blev han UNHCR:s högste Asienansvarige, och tre år senare tillträdde han som FN-sändebud i Kambodja. I oktober 1993 följde samma uppdrag i det forna Jugoslavien, där han ledde FN-styrkan Unprofors civila verksamhet.

Därefter har de Mello arbetat som ansvarig för humanitär verksamhet och fredsfrågor på allt högre FN-poster. Sommaren 1999 utsågs han till FN-sändebud i Kosovo och i oktober samma år blev han chef för FN:s återuppbyggnad i Östtimor. I fjol höstas tog han över efter Mary Robinson som FN:s människorättskommissarie - en post som det ofta stormar kring - på ett fyraårigt mandat.

TT