Världens ledare fördömer bomben

FN:s arbete fortsätter

NYHETER

Timmar efter bombattacken mot FN-högkvarteret i Bagdad kom fördömanden från världens ledare.

I attacken omkom bland annat FN-sändebudet Sergio Vieira de Mello, en man som jobbade för freden.

USA:s president Bush talade om attacken som ett terroristdåd utfört av det som är kvar av Saddam Husseins ”brutala regim”.

– De är fiender till det irakiska folket, sa Bush. De är fiender till varje nation som vill hjälpa det irakiska folket.

– Genom taktiken och målet avslöjar sig dessa mördare som fiender till hela den civiliserade världen, sa Bush.

Enligt Bush ska dådet inte bli avgörande för Iraks framtid. Han menar att varje framsteg i Irak gör terroristerna alltmer desperata och att det märks i deras handlande.

Persson fördömer attacken

Andra som fördömde attacken var FN:s generalsekreterare Kofi Annan, flera arabledare, Frankrikes president Jacques Chirac och Sveriges statsminister Göran Persson.

– Jag fördömer dagens avskyvärda attack mot FN:s kontor i Bagdad. Mitt djupa deltagande går till de oskyldiga offren och deras anhöriga, sa Persson till TT.

– FN verkar i fredens tjänst. Dagens dåd utgör en attack mot de värden – fred och demokrati – som FN representerar, sa Persson.

FN:s arbete fortsätter

Det var den USA-ledda koalitionen som stod för säkerheten vid FN-högkvarteret i Bagdad. Enligt FN:s talesman Fred Eckhard har det inte förekommit några hot mot byggnaden och ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet.

Eckhard sa att attacken givetvis påverkar FN:s arbete i Irak och att man måste omvärdera säkerhetsriskerna efter det inträffade.

– Men vi är starkt beslutna att inte låta oss avskräckas av den här attacken, sa Eckhard.

Malin Ekmark, TT