Minst 20 döda i bussbomb i Jerusalem

Självmordsattentat - över 100 skadade

Foto: AP
Räddningspersonal vid bussen som sprängdes i Jerusalem.
NYHETER

Ett självmordsattentat skakade Jerusalem i Israel sent på tisdagskvällen.

Minst 20 personer dödades och 100 skadades när en buss, packad med folk, sprängdes i bitar, rapporterar israelisk radio enligt AP.

Enligt AP är fem av dödsoffren och 40 av de skadade barn.

I ett telefonsamtal till nyhetsbyrån AP säger sig den palestinska gruppen Islamska Jihad ligga bakom dådet.

Attentatet är ett av de blodigaste i Israel under de senaste tre åren.

Den israeliska polisen säger sig vara säker på att det handlar om en självmordsbombare.

Två bussar inblandade

Skadorna är omfattande. Enligt Sky News utsände var två bussar inblandade. Den ena förstördes totalt, medan fönstren blåstes ut på den andra.

Dödssiffran är något osäker. Israelisk militärradio och sjukvårdspersonal uppger att minst 20 människor omkom, medan den israeliska polisen hävdar att minst 15 har dött.

Över 100 personer skadades. För flera av dem var tillståndet mycket kritiskt. 40 av dem var barn.

Barn på bussen

Bussen var på väg från Klagomuren i Jerusalems gamla stad. Explosionen inträffade i närheten av den "gröna linjen" som skiljer östra och västra Jerusalem åt.

Självmordsbombaren tros ha suttit i mitten i den fullproppade bussen som var på väg mot centrala Jerusalem. Enligt uppgifter var det främst orthodoxa judar som befann sig på bussen och flera barn var inblandade.

Tv-bilder visar hur människor ligger blodiga längs vägkanten. Kroppsdelar ligger utspridda och räddningsarbetare gör sitt bästa för att hjälpa de sårade.

– Jag hörde en kraftig explosion och när jag vände mig om såg jag hur delar av bussen flög överallt. Jag tog mig ut ur min bil och sprang. Det var fullt med rök och folk som sprang. På marken låg ett barn som försökte få luft, säger ögonvittnet Jacob Bitnovsky till AP.

Nicklas Hermansson