Svensk skadad av bomben i Bagdad

Svensk räddnings- personal i kaoset efter bomben mot FN-högkvarteret

Foto: Räddningsverket
Räddningsverkets läger i Bagdad.
NYHETER

En svensk befann sig i FN-högkvarteret i Bagdad när bilbomben exploderade.

En liten styrka från svenska Räddningsverket hamnade mitt i det blodiga kaoset efter attacken. Svenskarna räddade sårades liv och hjälpte FN att upprätta en sambandscentral.

Foto: Räddningsverket
Räddningsverkets insatschef Lennart Larsson, som deltog i räddningsarbetet efter bombdådet i Bagdad.

Räddningsverkets insatsledare Lennart Larsson och tre av hans kollegor satt i en bil på väg till ett möte när bilbomben detonerade utanför FN-högkvarteret i Bagdad.

– Bilen skakade till och vi såg en rökpelare mot skyn. När vi kom fram var kaoset totalt, det var blod över allt, säger Lennart Larsson till Stig Dahlén på Räddningsverkets pressjour.

Regnade bråte

Larsson fick relativt snabbt kontakt med övriga tre gruppmedlemmarna i det svenska lägret som ligger cirka 100 meter bakom FN-högkvarteret.

På en dålig telefonlinje från Bagdad berättar Larsson för Räddningsverkets pressjour hur hans kollega Lars Dalin upplevt bomben.

– Omedelbart innan smällen blev luften alldeles tom och han kastade sig instinktivt ner under ett bord, sedan blev det ett fruktansvärt oväsen. Bråte började regna ner från himlen och folk skrek på hjälp.

Svensk i högkvarteret

Minexperten Petri Nevalainen ingår i Räddningsverkets styrka i Basra. Han var på tillfälligt besök i Bagdad och befann sig inne i Canal Hotel när bomben detonerade.

– Nevalainen klarade sig fysiskt undan med mindre sårskador, men är chockad. Han fick första hjälpen av vår sjuksköterska och kördes därefter till sjukhus, säger Lennart Larsson.

Läger blev samlingsplats

De oskadade svenskarna ur Räddningsverkets styrka använde sitt läger till att samla upp skadade från bombattacken. Tillsammans med amerikanska soldater stoppade man bland annat blödningar i väntan på att de skadade kunde transporteras till sjukhus. Enligt Larsson gjorde man ett jättejobb.

Vid den senaste kontakten som pressjourens Stig Dahlén hade med Lennart Larsson uppgav han att man var mycket trötta. Svenskarna hade då även jobbat med reparationsarbeten för att få igång sambandscentrat åt FN.

Malin Ekmark