Störningar på E6 efter tankbilsolycka

10 000 liter bensin läckte ut

NYHETER

I ett helt dygn vräktes skum över den dikeskörda tankbilen och dess läckande bensinlast. Först vid lunchtid på tisdagen var räddningstjänstens akuta arbete utanför Falkenberg över.

– Det var explosionsrisk hela tiden, säger brandmästare Bernt-David Andersson.

Tankbilen, som hade 50 000 liter bensin i lasten, välte på E 6 strax norr om Falkenberg i måndags.

Vid lunchtid på tisdagen hade tankbilen bärgats. Vägen öppnades för trafik söderut vid 19-tiden på kvällen, men var fortfarande avstängd för norrgående trafik.

Det första räddningstjänsten gjorde när man kom till olycksplatsen var att lägga skum så att det blev en hinna över bensinen. Det pågick i stort sett hela tiden fram till att bärgningen av tankbilen var klar på tisdagen.

– Uppskattningsvis läckte cirka 10 000 liter bensin ut, säger Bernt-David Andersson vid räddningstjänsten i Falkenberg, till TT.

Hamnade ovanpå

Vid avkörningen hamnade släpet ovanpå dragbilen. Bensin rann ut på marken och i ett vattendrag.

Den bensin som fanns kvar i tankbilen tömdes ur.

I två av tankarna, som man inte kom åt, hade man hjälp av en specialstyrka från ett företag i Perstorp som borrade hål och tog ut bensinen.

Tömningen gjordes under natten och var klar vid sextiden på tisdagsmorgonen.

Räddningsarbetet var riskabelt hela tiden.

– Det är väldigt svårt med så mycket bensin, och med så mycket som hade runnit ut. I och med att det var bensin på marken och runt omkring som ångade av blev det ett mycket riskfyllt arbete, säger Bernt-David Andersson.

Hela tiden gällde det att hålla skummet intakt så att det inte blev något hål i det.

– Efter att den sista tanken hade tappats på bensin på tisdagsmorgonen skumfyllde vi också tankarna på både bilen och släpet för att hindra att det skulle bli någon bensingas kvar.

Även under själva bärgningen sprutades skum på bilen och släpet.

”Bra sanering”

Tur i oturen var att det inte fanns någon vattentäkt i närheten som kunde ta skada. Hos Falkenbergs kommun ser man ändå allvarligt på vad som hände.

– Det är allvarligt att det har läckt ut så mycket bensin, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Per-Ola Svensson, som inspekterade olycksplatsen på tisdagen.

Han ville då inte göra någon bedömning av vilka effekter utsläppet kan få på naturen.

– Det vågar jag inte svara på ännu. Men som det ser ut nu tror jag att det ska gå att få till en bra sanering.

Förorenad jord grävs bort och länsor och saneringsmedel har lagts i det vatten där bensinen hamnade.

Olyckan inträffade när tankbilen var på väg norrut på E 6. Föraren har berättat för polisen att höger sidas hjulpar på släpet skar ner i dikeskanten. Det orsakade en sladd som han försökte häva, men det misslyckades och ekipaget välte. Olyckan resulterade i stopp i trafiken i båda riktningarna.

Bengt Nordin/TT