Sharon frös alla kontakter med palestinska myndigheter

Dådet fördöms av Abbas

NYHETER

JERUSALEM

Israels premiärminister Ariel Sharon frös alla kontakter med de palestinska myndigheterna efter självmordsattacken i Jerusalem som dödade minst 20 människor.

Enligt militärens radio på onsdagen planerade Israel också en avspärrning runt de palestinska territorierna.

En regeringstjänsteman berättade om Sharons beslut att avbryta kontakterna med palestinierna.

– På grund av den fruktansvärda terrorattacken i kväll och det faktum att inte palestinierna gjort någonting överhuvudtaget, har premiärminister Sharon beslutat att ställa in alla kontakter med palestinierna tills vidare, sade Gideon Meir, en av utrikesdepartementets chefstjänstemän.

Reträtten avbröts

Tidigare på tisdagen hade regeringen gett besked om att planerna på en reträtt från de ockuperade städerna Jeriko och Qalqiliyya stoppats. Samtal var inbokade med palestinierna om ett tillbakadragande.

Planerna på avspärrning gällde Gazaremsan, Västbanken samt en blockad av de palestinska städerna som skulle hindra folk från att anlända till eller lämna städerna, uppgav militärradion.

Men en militär tjänsteman sade till AFP att armén ännu bara ''övervägde'' en avspärrning.

Över 100 människor skadades och minst 20 dödades när en sprängladdning exploderade på en buss i västra Jerusalem på tisdagskvällen. Bland de döda fanns en ettårig baby, uppgav Reuters. Flera av de skadade var också barn.

Abbas fördömde

Palestiniernas premiärminister Mahmud Abbas fördömde dådet som han beskrev som en fruktansvärd handling som inte gynnar palestiniernas sak.

Abbas sade också att han beordrat sin säkerhetsminister Mohammed Dahlan att starta en undersökning av händelsen.

Den radikala islamistiska gruppen Hamas förklarade att bussbomben var ett svar på Israels ''ockupationsbrott'' i de palestinska områdena och tog senare på sig ansvaret för dådet.

USA fördömde bussbombningen och uppmanade Palestinska myndigheten att intensifiera sina ansträngningar att oskadliggöra våldsamma beväpnade grupper.

Storbritannien instämde i fördömandena. Utrikesminister Jack Straw sade i ett uttalande att dådet var ''meningslöst'' och uttryckte en förhoppning att attacken inte skulle komma att sabotera fredsplanerna i Mellanöstern.

TT-AFP