Tjugo döda i nytt attentat

Självmords- bombare slog till mot bussen

1 av 2 | Foto: GETTYS
bomben var fylld av metallskrot Gatan i västra Jerusalem där självmordsattacken utfördes fylldes av de vita säckarna med dödsoffrens kroppar. Bussen var på väg från Klagomuren till ett ortodoxt område när den sprängdes. Många av offren var barn.
NYHETER

Självmordsbombaren var troligen förklädd till ortodox jude när han steg på bussen i centrala Jerusalem.

Minst 20 människor dödades när sprängladdningen utlöstes.

Många av de döda och skadade var barn.

Över 100 skadades vid explosionen i västra Jerusalem i går, som skedde strax efter klockan 21 lokal tid. Fem av de döda och ett fyrtiotal av de skadade är barn. Ett av de skadade barnen är bara två veckor gammalt.

"De saknade armar"

Zvi Weiss, en 18-årig student från New York, satt längst fram i tvåvåningsbussen och klarade sig mirakulöst utan en skråma.

- Bomben exploderade bak i bussen. Allt blev mörkt. Jag klättrade ut genom det krossade fönstret och började springa. Överallt omkring mig fanns blodiga människor som skrek. En del saknade armar eller ben, säger han till AP.

Bussen var på väg från Klagomuren till ett ultraortodoxt område i västra Jerusalem. På bussen fanns många barnfamiljer.

Sprängladdningen, fylld med metalldelar för att skada så många som möjligt, utlöstes när tvåvåningsbussen passerade en annan buss.

Det är den värsta terrorattacken sedan de palestinska terrorgrupperna Islamiska Jihad, Hamas och Al-Aqsa-martyrernas brigader utlyste en vapenvila den 29 juni.

29-åring misstänks

Vem som står bakom attentatet är oklart, då både Jihad och Hamas i går kväll tog på sig ansvaret. Men mycket tyder på Hamas låg bakom och att självmordsbombaren var läraren och småbarnspappan Raed Abdel Hamid Mesk, 29, från Hebron på Västbanken.

Sent i går kväll började hans fru Arij Mesk flytta ut från deras hem med parets två barn, 2 och 3 år, då israelisk militär rutinmässigt raserar självmordsbombares bostäder.

Arij Mesk säger till AP att hon inte sörjer sin make.

- Gud gav Raed det han alltid drömt om - att få bli martyr, säger hon.

Palestiniernas premiärminister Mahmud Abbas fördömde dådet. Men Israels beslöt att omedelbart avbryta samtalen med palestinierna om en israelisk reträtt från de ockuperade städerna på Västbanken.

100 självmordsdåd på tre år

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM